Economie

Landbouwministers EU steunen kippenboeren

LUXEMBURG (ANP) - De landbouwministers van de EU-landen hebben dinsdag ingestemd met het plan om de pluimveesector steun te geven vanwege de gekelderde verkoop van kipfilets en andere pluimveeproducten. De Europese Commissie betaalt de helft mee.

26 April 2006 09:34Gewijzigd op 14 November 2020 03:41

Consumenten zijn huiverig voor kippenvlees door berichten over vogelgriep. Volgens de laatste telling ligt in de Europese koelhuizen ruim 320.000 ton overtollig pluimveevlees, waarvan 50.000 ton in Nederland. Zuidelijke lidstaten hebben al plannen geopperd om hun overschotten te vernietigen.De handelsprijzen voor kippenvlees zijn in sommige EU-landen met tientallen procenten gedaald. In Nederland is dat 5 à 10 procent. Op verzoek van diverse landen is ook enige steun mogelijk voor maatregelen die landen als Frankrijk en Italië al eerder hebben getroffen. De vraag van sommige landen om een hogere bijdrage uit Brussel dan 50 procent, kreeg geen steun.

Nederland heeft twijfel over de terugwerkende kracht van de steunmaatregelen en de vernietiging van de voorraden. Minister Veerman (Landbouw) denkt voor Nederland aan steun bij bedrijfsbeëindiging, reclame voor kippenvlees en het uit de handel nemen van moederdieren.

Veerman zei verder te willen gaan dan „pleisters plakken.” De sector heeft volgens hem structurele problemen, waardoor het nodig is te saneren en in te krimpen. „Natuurlijk kunnen we wat broedeieren naar de industrie brengen ter verlichting, maar we moeten het oog houden op de lange termijn.”

Het ministerie van Landbouw overlegt op dit moment met de kippensector over een Nederlandse steunaanpak. Veerman moet nog geld zoeken voor maatregelen. „Wellicht in mijn eigen begroting, maar ik zou niet weten waar. Of ik moet bij collega Zalm aankloppen voor een bijdrage uit ’s Rijks schatkist.”

De Europese Commissie gaat de ingediende plannen van geval tot geval beoordelen, voordat ze meebetaalt. De steun voor de kippensector is speciaal in het leven geroepen voor de huidige marktcrisis. Eerdere maatregelen zoals fors verhoogde subsidies voor export van kippenvlees bleken niet te werken.

Voorzitter Wolleswinkel van brancheorganisatie LTO/NOP vindt het „positief dat er nu eindelijk een besluit ligt.” Hij gaat ervan uit dat de maatregelen zorgen voor een balans op de afzetmarkten.

Wolleswinkel vindt het goed dat de steun in Europees verband gebeurt, met maatregelen die voor alle landen toepasbaar zijn. Hij verwacht dat verschillende soorten maatregelen mogelijk worden, omdat de situatie per lidstaat volgens hem nu eenmaal sterk uiteenloopt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer