Mogelijk meer troepen naar Uruzgan
DEN HAAG (ANP) – Nederland en Australië overwegen meer troepen te sturen naar de zuid–Afghaanse provincie Uruzgan om tegenwicht te kunnen bieden aan de toegenomen onveiligheid in de regio. Volgens goed ingevoerde bronnen zou het van Nederlandse kant vooral gaan om infanteristen.
Het ministerie van Defensie wilde dinsdag nog niet ingaan op de mogelijkheid het aantal troepen verder uit te breiden. Nederland praat momenteel binnen de NAVO en met de regionale partners in het zuiden van Afghanistan, het Verenigd Koninkrijk en Canada, over een antwoord op de verslechterde veiligheidssituatie.Afhankelijk van de uitkomst van deze gesprekken zal Nederland bepalen welke extra maatregelen er nog genomen kunnen worden, aldus een woordvoerder van Defensie.
De oplopende onveilige situatie in het zuiden van Afghanistan was de afgelopen dagen een van de onderwerpen van gesprek tussen de Australische minister van Defensie Brendan Nelson en zijn Nederlandse collega Kamp. Kamp keerde maandag terug van een vierdaags bezoek aan Australië.
Nederland en Australië werken de komende twee jaar samen in Uruzgan onder de vlag van de NAVO–operatie ISAF. De Australische regering wilde tot nu toe circa tweehonderd militairen naar de provincie sturen. Maar Nelson maakte na afloop van het bezoek van Kamp duidelijk dat zijn regering overweegt dat aantal uit te breiden vanwege de toegenomen risico’s. Een definitief besluit daarover hangt echter af van een Nederlands besluit over uitbreiding van het aantal troepen, zei hij deze week in de Australische krant The Age.
Nederland zou aanvankelijk ongeveer 1200 troepen naar de provincie sturen samen met het Australische wederopbouw–team. Maar een nieuwe risicoanalyse van de Militaire Inlichtingen– en Veiligheidsdienst (MIVD) gaf aan dat de veiligheidssituatie flink was verslechterd en het gevaar van aanslagen van de kant van Taliban en Al Qaida de komende zes maanden nog flink kon toenemen.
Het kabinet besloot daarop een week geleden het aantal Nederlandse militairen uit te breiden tot 1400 met een piek van 1600 in de periode dat Nederland het regionaal commando in de regio op zich neemt. De extra manschappen zitten echter vooral in de hoek van de logistiek en lokale beveiliging. Om ook in het veld voor meer veiligheid te zorgen zou de inzet van meer infanteristen uitkomst kunnen bieden.