Colombo opent aanval na aanslag op bevelhebber
COLOMBO (ANP/AFP/RTR) – Het regeringsleger van Sri Lanka heeft dinsdagmiddag militaire vergeldingsoperaties uitgevoerd tegen rebellen van de Tamil Tijgers (LTTE). De militaire operaties volgde op een aanslag bij het legerhoofdkwartier in Colombo in de ochtend, waardoor tien mensen om het leven kwamen. De opperbevelhebber van het leger, luitenant–generaal Sarath Fonseka, raakte zwaargewond.
Volgens de buitenlandse missie die op Sri Lanka bemiddelt in het conflict tussen de LTTE en Colombo, hadden de aanvallen plaats nabij de oostelijke stad Trincomalee. Zowel de luchtmacht als de marine zou posities van de LTTE hebben bestookt. Over eventuele slachtoffers is niets bekendgemaakt.De aanslag werd gepleegd door een vrouwelijke zelfmoorddader die het zwaarbewaakte militaire complex binnendrong en daar een bom tot ontploffing bracht toen het konvooi van Fonseka langsreed. Nog niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag geclaimd. Maar de politie zei dat de daad alle kenmerken vertoonde van een LTTE–aanslag.
De vrouw had volgens ooggetuigen een dikke buik waardoor ze leek zwanger te zijn. Waarschijnlijk had ze op die plaats de explosieven verborgen.
Vorige week schortte de rebellengroep het vredesberaad met de regering in Colombo voor onbepaalde tijd op. Ze kondigde aan weg te blijven bij de voorgenomen hervatting van besprekingen in Zwitserland, die deze week zouden beginnen. Als reden voor de opschorting noemden de rebellen het recente geweld tegen Tamil–burgers. Dat zou verder praten onmogeljk maken.
De regering beticht de separatisten, die voor een eigen staat op het eiland vechten, er juist van met aanhoudend geweld tegen regeringstroepen het vredesproces te ondermijnen. In de afgelopen weken vielen er bijna zeventig doden.
De LTTE strijdt al decennia voor een eigen staat op het eiland voor de Tamil–minderheid. Sinds 2002 geldt er een wankel bestand en bleven pogingen om te komen tot een duurzame vrede zonder resultaat. In de afgelopen weken is het geweld op het eiland flink toegenomen. Vooral Srilankaanse militairen waren doelwit van aanslagen en aanvallen van rebellen.
In februari werd het vredesberaad hervat onder leiding van Noorse bemiddelaars. Maandag moest een tweede ronde beginnen in Genève.