Buitenland

Oppositie Nepal schrapt acties

KATHMANDU - Zeven politieke partijen in Nepal, die samen een alliantie vormen, hebben dinsdag een grote demonstratie tegen koning Gyanendra afgeblazen.

Buitenlandredactie
25 April 2006 11:55Gewijzigd op 14 November 2020 03:41

Het besluit volgde na de toezegging maandag van de koning dat de volksvertegenwoordiging vrijdag weer bijeen mag komen.De koning deed de toezegging na wekenlange demonstraties tegen zijn bewind. Gyanendra had zelf in 2002 het parlement ontbonden. Het herstel van het parlement was een van de eisen die de oppositie had gesteld en waarvoor tienduizenden mensen sinds begin april hadden betoogd.

De koningsgezinde regering kwam dinsdag met nieuwe toezeggingen en trok het verbod op politieke activiteiten en betogingen in de Nepalese hoofdstad Kathmandu in. Ook de verbindingen voor mobiele telefonie worden hersteld. De autoriteiten hadden die verbindingen verbroken om communicatie tussen de tegenstanders van het regime moeilijker te maken.

Na de mededeling maandag van de koning riep een woordvoerder van het Nepalese Congres, de grootste oppositiepartij, „de overwinning van de beweging van het volk” uit. In Kathmandu gingen vrolijke inwoners de straat op om elkaar te omhelzen. Voor dinsdag staan meer festiviteiten op het programma.

De zegsman van het Nepalese Congres noemde de mededeling van de koning „positief.” De oppositie wil echter meer. Naast het herstel van het parlement wil zij dat er een constitutionele raad wordt gekozen die een nieuwe grondwet moet opstellen. Daarin zou de politieke rol van de koning precies moeten worden omschreven. Gyanendra noemde maandag in zijn toespraak de instelling van een dergelijke raad niet.

In tegenstelling tot de coalitie van zeven politieke partijen willen de maoïstische rebellen in het land de acties tegen de koning voortzetten. Zij lieten weten dat diens besluit om bijeenkomsten van het parlement weer toe te staan geen enkele waarde heeft. De maoïsten kondigden een blokkade van de Kathmandu en provinciale hoofdsteden aan.

In de stad Chautara vielen enkele honderden maoïstische opstandelingen maandag onder meer een politiepost en een communicatiecentrum aan. Het regeringsleger leverde ongeveer zes uur lang strijd met de rebellen.

Een woordvoerder van de oppositiepartijen zei maandag dat een nieuwe interim-regering een wapenstilstand met de maoïsten zal afkondigen. Dat zou een stap moeten zijn op weg naar het einde van de jarenlange bloedige strijd van de maoïsten tegen de monarchie, die in tien jaar tijd meer dan 12.000 mensen het leven heeft gekost.

„Zodra er een regering is geformeerd, kondigt die een wapenstilstand met de maoïsten af, waardoor die het etiket van terroristen kwijt zijn. Wij hopen dat de maoïsten ook een staakt-het-vuren afkondigen”, zei Madhav Kumar Nepal van het Nepalese Congres. „De maoïstische rebellen moeten een positieve en constructieve rol spelen bij het werken aan een langdurige vrede en democratie”, aldus de oppositiewoordvoerder.

De oppositie heeft al een kandidaat op het oog voor het premierschap. Zij schoof oud-premier Girija Prasad Koirala dinsdag naar voren als de mogelijk nieuwe regeringsleider.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer