Binnenland

„Wij zijn het rioolputje van de Randstad”

HOOGHALEN - De inwoners van het Drentse Hooghalen zijn woedend. Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) Drenthe en de gemeente Midden-Drenthe willen een verzorgingshuis in hun dorp neerzetten voor 120 verslaafde ouderen met psychische stoornissen. „We fungeren als het rioolputje van de Randstad.”

Janita ten Voorde
25 April 2006 11:34Gewijzigd op 14 November 2020 03:41
HOOGHALEN – Voorzitter G. Tijms (uiterst rechts) met een deel van de actiegroep. Tijms en zijn groep willen de komst tegenhouden van een verzorgingshuis voor 120 verslaafde ouderen met psychische stoornissen. Bouwverkeer kan blijkens het bord meteen rec
HOOGHALEN – Voorzitter G. Tijms (uiterst rechts) met een deel van de actiegroep. Tijms en zijn groep willen de komst tegenhouden van een verzorgingshuis voor 120 verslaafde ouderen met psychische stoornissen. Bouwverkeer kan blijkens het bord meteen rec

Wie Hooghalen binnenrijdt, denkt dat het ruim duizend zielen tellende boerendorp al in feeststemming voor Koninginnedag is. Aan de wegkant wapperen witte spandoeken met blauw-oranje letters. Bij sommige huizen hangt een vlag voor het raam. Beter kijken leert dat er van feestvreugde geen sprake is. „GGZ opgelet, wij zijn in verzet”; ”Plan GGZ, weg d’r mee”, is de boodschap op de gekleurde doeken.„Noodzakelijk”, zo noemt G. Tijms, voorzitter van de Vereniging voor Dorpsbelangen Hooghalen, de protesten tegen de bouw van de instelling. De gemeente wil daarvoor het terrein van het voormalig asielzoekerscentrum gebruiken. „Dat is het begin van het einde. Hooghalen heeft nauwelijks ruimte om huizen te bouwen. Aan de ene kant van het dorp loopt het spoor en aan de andere kant de A28. Nu haalt dit plan de enige plek weg waar nog uitbreidingsmogelijkheden zijn. Het zet ons hele dorp op slot. Niet meer uitbreiden betekent een minder aantrekkelijk dorp voor ondernemers, met alle gevolgen van dien.”

Volgens Tijms groeit daarbij ook de ongerustheid onder de dorpelingen over mogelijke overlast van de verslaafden. „Vorige week kwam tijdens de informatieavond naar voren dat het niet zeker is dat het verzorgingshuis een gesloten inrichting wordt. Dat was echt schrikken voor de dorpelingen. Wat als de verslaafden zich aan het toezicht van hun begeleiders onttrekken en in het dorp gaan rondscharrelen? Dit trekt dealers aan en zorgt voor overlast. Is onze jeugd daartegen bestand?” schetst Tijms enkele bedenkingen.

De dorpsbewoners zien liever dat een dergelijke instelling bij een stad wordt geplaatst. „De bedoeling is dat de verslaafden weer terugkeren in de maatschappij. Maar het zijn stadjers, hoe kunnen die nou goed integreren in ons dorp? Opvang bij de plaats waar ze vandaan komen, lijkt me een beter plan. Op deze manier hevel je de problemen alleen maar over en kunnen wij fungeren als het rioolputje van de Randstad. Daar bedanken we voor.”

Wethouder E. Dolfing van gemeente Midden-Drenthe benadrukt dat het nog maar om voorlopige plannen gaat. Daarbij bevestigt hij dat de gemeente welwillend tegenover het voorstel van GGZ Drenthe staat. „Het plan kan ongeveer 250 nieuwe arbeidsplaatsen opleveren. Dat is voor het college een belangrijk punt. Meestal pikt ook de plaatselijke bedrijvigheid een graantje mee.”

Het probleem dat Hooghalen op slot komt te zitten speelt volgens de wethouder geen rol. „In verband met de geluidsnormen is nieuwbouw op het voormalig azc-terrein sowieso onmogelijk. Bovendien is het financieel niet haalbaar.”

De angst voor overlast noemt Dolfing overbodig. „De patiënten worden deskundig verpleegd en zullen alleen incidenteel onder begeleiding naar buiten gaan. Volledig meedraaien in de maatschappij is voor deze mensen absoluut niet het doel.”

Op straat is niets te merken van de commotie rondom de komst van het verzorgingshuis. Dorpsbewoonster Petra Smit (43) vindt de ophef nogal overdreven. Op de komst van de instelling heeft ze niets tegen. „Ik vraag me wel af waarom de gemeente niet meerdere locaties bekijkt. Dat is toch niet meer dan normaal? Nu krijgen we gelijk deze plannen in onze maag gesplitst.”

Geboren en getogen Hooghaler Jan van de Weerd (52) heeft niet veel vertrouwen in de procedure. „De gemeente liegt maar wat voor. Eerst zegt ze dat het een gesloten inrichting wordt, daarna blijkt dat patiënten toch uit huis mogen onder begeleiding. Tbs’ers zijn ook vaak genoeg ontsnapt als ze met hun begeleider op stap waren.”

„Twaalf jaar lang heeft Hooghalen asielzoekers opgevangen. Nu waren we net weer onder eigen volk, krijgen we dit weer”, klaagt hij verder. „Nou, ze hebben die mensen in de Randstad ziek gemaakt, laten zij ze daar ook maar weer genezen.”

Dorpsvoorzitter Tijms is inmiddels een handtekeningenactie gestart. Op 2 mei hoopt hij de lijst aan te bieden aan wethouder Dolfing. Hij vertrouwt erop dat de gemeente het geluid van de dorpsbewoners serieus neemt. „De gemeente heeft ons verzekerd dat ze het plan bij gebrek aan draagvlak binnen Hooghalen afblaast. Bij mijn weten is er nul procent steun. We vertrouwen er dus op dat ze zich daar aan houdt. Mocht dit niet het geval zijn, dan gaan wij uit een ander vaatje tappen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer