Kerk & religie

Grondvlak

Nieuwbouw voor Oud Gereformeerd Terneuzen en voor Leger des Heils in Leeuwarden.

25 April 2006 11:09Gewijzigd op 14 November 2020 03:41
HOOFDDORP – De vroegere graanschuur naast het hoofdgebouw van evangelische gemeente De Meerkerk in Hoofddorp krijgt een nieuwe bestemming. De opslagplaats wordt verbouwd tot een multifunctionele ruimte, waarvan voornamelijk de tieners van de kerk gebrui
HOOFDDORP – De vroegere graanschuur naast het hoofdgebouw van evangelische gemeente De Meerkerk in Hoofddorp krijgt een nieuwe bestemming. De opslagplaats wordt verbouwd tot een multifunctionele ruimte, waarvan voornamelijk de tieners van de kerk gebrui

Ogg Terneuzen
In Terneuzen is op 21 april de eerste paal geslagen van het nieuwe gebouw van de oud gereformeerde gemeente. Het pand komt te staan aan de Evertsenlaan. De huidige kerk aan de Nieuwediepstraat werd gebouwd in 1939. Destijds ging M. A. Mieras, die toen nog geen predikant was, voor in deze gemeente. Momenteel is de gemeente vacant en is ds. J. Goudriaan uit Ede consulent.Het huidige bedehuis verkeert nog in redelijke staat, maar was wel aan een grondige verbouwing toe. Toch was dat niet de belangrijkste reden om nieuw te bouwen. Voornamelijk parkeerproblemen gaven enkele jaren geleden de doorslag. „Vooral bij doordeweekse diensten is het moeilijk om te parkeren”, zegt L. Guiljam, lid van de bouwcommissie. „Dat merkten we ook op biddag.” In de binnenstad van Terneuzen geldt namelijk betaald parkeren. De leden kunnen gebruikmaken van enkele plaatsen bij de kerk en op zondag mogen ze de auto ook parkeren bij een winkel die dan gesloten is.

Het nieuwe gebouw krijgt het model van een schuurkerk. Het komt naast de kinderboerderij en moest goed bij de omgeving passen. De kerk krijgt zo’n 200 zitplaatsen. Dat is ongeveer evenveel als het huidige aantal. „We hebben in de kerk voldoende ruimte, maar we moeten wel denken aan de toekomst. Er zit veel jeugd in de kerk.” Behalve de kerkzaal komt er ook een vergaderzaal, die ruimte biedt aan honderd mensen. Gemeenteleden die bijvoorbeeld een jubileum vieren, kunnen daar ook gebruik van maken.

Het orgel wordt verplaatst van de oude kerk naar het nieuwe gebouw. Gedurende de bouw, die volgens planning in december moet zijn afgerond, blijft het huidige pand in gebruik. Er wordt inmiddels met potentiële kopers gesproken. Guiljam kan hier nog geen uitspraken over doen. Hij zegt niet uit te sluiten dat er een kerkelijke gemeente in komt.

Leger des Heils Leeuwarden
Het Leger des Heils in Leeuwarden gaat in de wijk Bilgaard een nieuwe kerk bouwen. De oude locatie, aan de Tuinen, blijft beschikbaar voor de opvang van dak- en thuislozen. De nieuwe kerk, aan de Skrokdam, wordt een multicultureel centrum. Om die reden zijn de korpsgebouwen van het Leger zo veel mogelijk gevestigd in woonwijken. Buurtbewoners zijn er welkom voor een gesprek, voor een kop koffie en van tijd tot tijd voor een maaltijd. In het nieuwe gebouw komt ook een winkel voor tweedehands kleding. Het gebouw moet begin 2008 geopend worden.

Kort geding Gameren
De datum van het kort geding over de kerkelijke goederen dat de hervormde gemeente (PKN) van Gameren heeft aangespannen tegen de Nederlandse hervormde gemeente (in hersteld verband) in die plaats dient op 12 mei bij de rechtbank in Arnhem. Dat heeft een voorlichter van de rechtbank maandag bekendgemaakt. De rechtszaak werd eerder uitgesteld omdat de Nederlandse hervormde gemeente (in hersteld verband) een verzoek tot vervanging van de rechter (wraking) had gedaan. De zogenoemde wrakingskamer van de rechtbank wees dat verzoek toe.

Vereniging Christelijk Almere
In Almere hebben verleden week 21 kerken en plaatselijke christelijke organisaties het Evangelisch Contact Almere (ECA) opgericht. Daarmee heeft een samenwerkingsverband dat al enige jaren actief is, een officiële vorm gekregen. Het ECA vertegenwoordigt enkele duizenden christenen in Almere en biedt hun een platform voor eenheid, ontmoeting en samenwerking. Tot de leden behoren onder meer Youth For Christ, de jongerenkerk ReLoad en IBS Nederland, uitgever van Het Boek.

„Het doel van de eenheid is een gezamenlijk getuigenis van het christelijk geloof in de stad Almere. Daartoe willen de deelnemers de eigen activiteiten meer op elkaar afstemmen en gezamenlijk nieuwe activiteiten ontwikkelen”, aldus een persbericht. Het ECA deed eerder al van zich horen door het initiatief om iedereen die in Almere komt wonen of binnen Almere verhuist, een City Bible te geven. Een City Bible is een uitgave van het Nieuwe Testament met een leesgids waarin ook veel praktische informatie over de eigen stad te vinden is.

Al in 1990 voelden enkele christelijke werkers, leiders in verschillende kerken, de behoefte elkaar regelmatig te ontmoeten en door elkaar bemoedigd te worden. Uit deze ontmoetingen ontstond het EKA, dat inmiddels ECA heet.

Schuur Hoofddorp
De vroegere graanschuur naast De Meerkerk in Hoofddorp krijgt een nieuwe bestemming, zo meldde het Haarlems Dagblad vorige week. De opslagplaats wordt verbouwd tot een multifunctionele ruimte, waarvan voornamelijk de tieners van de evangelische gemeente gebruik zullen gaan maken.

De schuur is een rijksmonument en karakteristiek voor Haarlemmermeer, aldus de krant. Bijzonder zijn onder meer de ramen boven in het dak. Zowel de binnenkant als de buitenkant blijft intact. De afgelopen twee weken is binnen in de schuur een grote, halfronde loods geplaatst, die plaats kan bieden aan zo’n 250 mensen. Vrijwilligers gaan het interieur van de ontmoetingsruimte realiseren. De Meerkerkjongeren hopen hun nieuwe stek komende zomer in gebruik te nemen. Ze gaan er op zondagochtend tienerdiensten houden, gelijktijdig met de diensten die in het hoofdgebouw van De Meerkerk worden gehouden.

De Meerkerk beschrijft zichzelf op zijn website als een „eigentijdse, evangelische gemeente.” Ze wil een „laagdrempelige kerk midden in de samenleving zijn, waar de mens telt en een persoonlijke en open relatie met God centraal staat.” Ds. W. Tamboer is als predikant aan de gemeente verbonden.

Orgel Urk
Het Meere-orgel in de gereformeerde Bethelkerk in Urk krijgt een grondige opknapbeurt. De kosten worden geraamd op ruim 600.000 euro. De gemeente Urk verleent een bijdrage van 50.000 euro in de restauratiekosten. Aan het provinciaal bestuur van Flevoland is eenzelfde bedrag gevraagd.

Het orgel in de Bethelkerk is het oudste orgel van Urk. Het werd in 1792 door Abraham Meere gebouwd en in de rooms-katholieke kerk in het Utrechtse IJsselstein geplaatst. In 1911 verhuisde het orgel naar Urk en kreeg het een plaats in de gereformeerde Bethelkerk.

Verschillende keren daarna is het orgel gerestaureerd en uitgebreid. De laatste grondige restauratie had plaats in 1987 door de firma Pels en Van Leeuwen.

De restauratie die nu gaat plaatsvinden betreft niet alleen het orgel, maar ook de klimatologische voorzieningen in het kerkgebouw. Op deze wijze hoopt het kerkbestuur de onderhoudskosten van het historische orgel te kunnen verminderen.

voetnoot (u17(De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer