Teheran voorspelt ondergang Israël
TEHERAN - „Het regime van bedriegers in Israël kan niet overleven”, heeft de Iraanse president Mahmud Ahmadinejad maandag in Teheran verklaard. Hij zei in een toespraak dat „logisch gezien dit nepregime niet kan overleven.”
De Iraanse president richtte zich opnieuw tot Europa en vroeg zich hardop af: „Waarom dwong u hen (Joodse Europeanen) een heenkomen in Palestina te zoeken? Waarom dacht u dat ze daar comfortabel zouden kunnen wonen? Ze vertrokken wegens úw antisemitisme.” Volgens Ahmadinejad moeten „de deuren voor de Joden in Israël geopend worden”, zodat ze terug kunnen keren naar hun land van oorsprong.Ahmadinejad herhaalde dat hij de kans uiterst klein acht dat de Veiligheidsraad sancties uitvaardigt tegen Iran. Eind deze week loopt een ultimatum van de Veiligheidsraad aan Iran af. De raad eist van Iran dat het zijn nucleaire onderzoek met verrijking van uranium voor die tijd heeft gestaakt.
Volgens Ahmadinejad was die eis slechts een manoeuvre afkomstig van westerse landen om Iran dwars te zitten. Veel westerse landen menen dat Iran met zijn kernenergieprogramma mogelijk uit is op het maken van kernwapens. Deze verdenking wordt al meer dan tien jaar vooral naar voren gebracht door de VS en Israël.
De Israëlische minister van Defensie, Mofaz, zei maandag dat het nucleaire programma van Iran de grootste dreiging voor Joden is sinds de volkerenmoord door de nazi’s.
Ahmadinejad beklemtoonde maandag opnieuw dat Iran vreedzame kernenergie wil en geheel handelt in de geest van internationale verdragen en afspraken. Het land hoeft juridisch gezien helemaal geen onderzoek te staken. „De Veiligheidsraad zou binnen het kader van de wet moeten handelen. De raad zou niet door een paar landen moeten worden opgezweept om te bepalen dat Iran geen nucleaire technologie mag hebben”, aldus de Iraanse president.
Maar wanneer zijn land onvervreemdbare rechten worden ontzegd, dan stapt Iran volgens Ahmadinejad uit het non-proliferatieverdrag, dat gericht is tegen de verspreiding van kernwapens. Ahmadinejad rekent er echter op dat het wat VN-sancties of Amerikaanse aanvallen op zijn land betreft, niet zo’n vaart zal lopen.
Ahmadinejad zei voorts geen noodzaak meer te zien voor gesprekken met Washington over Irak. Recent waren er zowel in Washington als in Teheran tekenen dat de twee partijen schoorvoetend met elkaar over Irak zouden gaan overleggen. Maar volgens Ahmadinejad is daar geen noodzaak meer toe, nu Irak een nieuwe stabiele regering vormt. Iran en de VS verbraken de diplomatieke betrekkingen in 1979.
De Russische minister van Defensie, Ivanov, heeft maandag bevestigd dat de verkoop van moderne Tor-M1-luchtdoelraketten aan Iran doorgaat, „tenzij zich omstandigheden voordoen die buiten onze macht liggen.” Met de verkoop van 29 van deze systemen is een bedrag van 565 miljoen euro gemoeid, meldden Russische nieuwsmedia.
De Verenigde Staten hebben vorige week alle landen gevraagd geen wapens aan Iran te verkopen en alle samenwerking met dat land op nucleair gebied te staken, om Teheran maximaal onder druk te zetten te stoppen met het verrijken van uranium.
Rusland gaat ook door met de bouw van een kerncentrale in Bushehr in het zuiden van Iran. Volgens Ivanov heeft dit project „niets van doen met de verspreiding van massavernietigingswapens”, aldus het persbureau ITAR-TASS.
Moskou is er volstrekt op tegen dat Iran de kennis verkrijgt om kernwapens te maken. Dit zei een bron in het Kremlin maandag tegen verscheidene Russische persbureaus.
De anonieme bron voegde eraan toe dat het echter een andere kwestie is hoe dat tactisch gezien kan worden bereikt. Daarover verschilt Rusland van mening met de Verenigde Staten, aldus de functionaris.