Paleis Soestdijk open voor publiek
SOESTDIJK - Paleis Soestdijk opent dit najaar zijn deuren voor het publiek. Bezoekers kunnen drie jaar lang de woon- en werkkamers van prins Bernhard en prinses Juliana bezichtigen. Ook de tuinen worden opengesteld.
Minister Dekker van VROM maakte deze plannen maandagmiddag bekend bij paleis Soestdijk. Voor 12,50 euro wordt het publiek straks rondgeleid door het ruim 350 jaar oude rijksmonument.De Rijksgebouwendienst stelt het middengedeelte van het paleis en de linkervleugel open. Bezoekers krijgen exposities met audiovisuele presentaties te zien over het monument en zijn bewoners. Verder kan het publiek een kijkje nemen in onder meer de appartementen van koningin Wilhelmina, de watertoren, verschillende zalen en een aantal werkkamers.
In een van de vertrekken zijn volgens minister Dekker nog de groeistreepjes van de Oranjekinderen te zien, die door familieleden met potlood op een muur zijn aangebracht. De ingang komt links van het bordes. De gezamenlijke huiskamer, de filmzaal en Bernhards schilderatelier zijn naar verluidt in de rechtervleugel, waar de prins zich vooral ophield. Dit gedeelte gaat niet open.
Er komt een horecavoorziening in de oranjerie en parkeerplaatsen worden in het nabijgelegen bos gerealiseerd. In totaal moeten 25 tot 30 bomen worden gekapt. De Rijksgebouwendienst plaatst elders evenveel bomen. De aanpassingen aan het paleis voor de tijdelijke openstelling kosten zo’n 4,8 miljoen euro. Daarmee moet ook het interieur worden beschermd, een winkeltje gebouwd en een glazen tochtsluis aangebracht.
De Rijksgebouwendienst neemt de komende jaren een besluit over de definitieve bestemming van het ”rijksmonument van de hoogste categorie”. Een noodzakelijke, ingrijpende renovatie kost door achterstallig onderhoud vele miljoenen euro’s. Minister Dekker kondigde maandag aan een werkgroep in het leven te roepen die zich moet buigen over de definitieve bestemming.
Inwoners van Baarn en Soest mogen in het najaar eerst zes weken lang komen kijken, daarna is het paleis open voor andere geïnteresseerden. Elk uur vinden vier rondleidingen van maximaal achttien personen per groep plaats. Daarmee komt het het totale bezoekersaantal per jaar op 100.000. „Meer kan het historische monument ook echt niet hebben”, aldus projectleider M. Bruinsma.
Bezoekers moeten via internet kaartjes kopen. Voor mensen zonder internet krijgt de plaatselijke VVV een speciale aansluiting. Bezoekers die zich zonder kaartje in Soestdijk melden, krijgen tegen betaling alleen toegang tot de tuin.
De koninklijke familie is op de hoogte gebracht van de plannen met het paleis. De Oranjes hebben echter geen belangstelling voor het rijksmonument om er te wonen of om er gasten te ontvangen.
De openstelling van het paleis is van tijdelijke aard. Het kabinet beslist binnen de drie jaar over de definitieve bestemming van het gebouw. Prins Bernhard was de laatste bewoner van Paleis Soestdijk. Toen hij in 2004 overleed kwam het gebouw leeg te staan.
Paleis Soestdijk is rond 1650 gebouwd als buitenhuis van de toenmalige burgemeester van Amsterdam, Jacob de Graef. Daarna kwam het in handen van Koning Willem II en koningin Wilhelmina. De eerste Rijksbouwmeester heeft als eerste opdracht het paleis mogen renoveren.