Protest GB tegen uitspraken predikant
APELDOORN - De Gereformeerde Bond (GB) in de Protestantse Kerk in Nederland heeft vrijdag protest aangetekend tegen de uitspraken van een predikante die onlangs voor de NCRV-radio verklaarde te geloven in reïncarnatie. De GB roept de PKN-synode op afstand te nemen van deze uitlatingen.
„Uitermate schokkend én niet aanvaardbaar”, schrijft de Bond in een persbericht. „Dat moeten we concluderen na kennis genomen te hebben van het gedachtegoed van de 57-jarige Haagse predikant mevrouw ds. J. H. Veldhuizen, die voor de NCRV-radio in de nacht van Goede Vrijdag op Stille Zaterdag beleed te geloven in reïncarnatie. Vanwege depressiviteit heeft ze in het verleden een zogenoemde regressie- of reïncarnatietherapeut bezocht, die haar in lichte trance deed teruggaan naar vorige levens, zo meldde ze in het programma Casa Luna. In een persoonlijke toelichting tegenover de media zei ds. Veldhuizen op de kansel terughoudend te zijn met deze persoonlijke opvattingen, maar in haar wijkgemeente in leerhuizen wel aandacht aan reïncarnatie te hebben gewijd. Gevraagd naar haar onderbouwing van haar standpunt uit de Bijbel, zegt ze: „In de Bijbel staat niet alles, en niet alles wat in de Bijbel staat, is voor mij leidraad.” Wel ziet ze in de Bijbel „aanzetten om in reïncarnatie te geloven”, aldus het persbericht.Voor de Gereformeerde Bond stapelen de vragen zich op. „Hoe is ds. Veldhuizen ooit toegelaten tot het predikantschap in de Nederlandse Hervormde Kerk en hoe kan zij haar ambt vervullen in de Protestantse Kerk? Hoe verhoudt zich haar uitspraak tot de kerkorde, die verwoordt dat de Heilige Schrift de enige bron en norm is van de kerkelijke verkondiging? Hoe verhoudt zich haar uitspraak tot de belijdenis van de kerk, waarin gesproken wordt over het met ziel én lichaam van Christus zijn?”
De GB roept de synode van de PKN op „zich krachtig en helder uit te spreken over de woorden van ds. Veldhuizen, die publiekelijk verklaart dat niet alles uit de Bijbel voor haar leidend is. Dit gaat immers zo veel vérder dan een gesprek over het gezag van de Schrift.” Volgens de GB is hier „de diepste betekenis van de opstanding van onze Heere in het geding.”
De Bond vindt het ook verkeerd dat er „steeds meer ruimte ontstaat om met je afwijkende gedachten voluit te praten in de kerk.”
„Hier passen geen ”kerkelijk correcte” antwoorden”, aldus het persbericht, „zoals dat de kerkenraad de eerst verantwoordelijke is voor het opzicht over zijn predikant. Al is dit waar, we roepen de synode met klem op zich uit te spreken over het getuigenis van Pasen, over de consequenties daarvan en over de grenzen van het kerk zijn. Juist nu de gemeente na Pasen leeft, raken de woorden van ds. Veldhuizen het hart van het Evangelie. Christus ís opgewekt uit de doden en eenmaal zal elk mens opgewekt worden. Wie anders belijdt, doet het werk van Jezus Christus op schokkende wijze tekort.”
P. Hollaar, woordvoerder van het PKN-moderamen, laat desgevraagd weten dat synodepreses ds. J. G. Heetderks zelf nog geen kennis genomen heeft van de uitspraken van ds. Veldhuizen. „Wel zegt ds. Heetderks dat reïncarnatie geen plaats heeft in de Heilige Schrift en in de belijdenis van de kerk”, aldus Hollaar. „Eventuele maatregelen tegen een predikant kunnen alleen door de kerkenraad genomen worden. Dat is de weg die de kerkorde voorschrijft, hoe de Gereformeerde Bond daar verder ook over denkt.”
Het protest van de GB tegen uitspraken van een predikant in de kerk komt op een historisch moment. Vandaag herdenkt de Gereformeerde Bond het feit dat ze honderd jaar bestaat. Directe aanleiding tot de oprichting van de GB waren uitspraken van dr. Louis A. Bähler, hervormd predikant in Oosterwolde. Deze had in een brochure denigrerend geschreven over het christendom en het boeddhisme aangeprezen. Na een langdurige procedure weigerde de synode van de Hervormde Kerk hem als predikant te schorsen.