Nederland faalt bij plukken crimineel
DEN HAAG - Nederlandse criminelen die uitwijken naar het buitenland kunnen daar vaak ongestoord genieten van hun illegaal vergaarde vermogens.
Ze investeren hun miljoenen onder andere in dure auto’s, onroerend goed en in de paardensport. Volgens de huidige wet- en regelgeving mag de Nederlandse justitie beslag laten leggen op de criminele vermogens en bezittingen. Dat gebeurt wel maar nog te weinig, doordat de kennis in Nederland tekortschiet en Europese landen op dit vlak niet goed samenwerken.Een nog niet gepubliceerd onderzoek van het onderzoeksinstituut IVA in Nederland en de EU-landen België, Groot-Brittannië, Spanje en Turkije brengt dit aan het licht. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie bevestigde gisteren een bericht hierover op de zender RTL4.
In Nederland voert het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (BOOM) de pluk-ze-wetgeving uit. Dat gaat steeds beter en het OM zal het bureau uitbreiden, aldus de woordvoerder van Justitie.
Dat het plukken van criminelen in het buitenland niet goed van de grond komt, heeft te maken met een tekort aan gespecialiseerde rechercheurs en officieren van justitie. Aanvragen die bij andere landen worden ingediend, voldoen daardoor niet aan de eisen. Ook wordt te weinig gebruikgemaakt van de expertise van Interpol, Europol en andere internationale politieorganisaties. Het IVA vermoedt dat van elk miljoen dat Nederland vanuit andere landen wil halen, slechts enkele tonnen terugkeert. Handige criminelen zien vaak kans hun vermogens veilig te stellen door voortdurend de grens over te gaan.
Minister Donner van Justitie vindt dat het sinds 2004 bestaande internationale samenwerkingsverband voor beslagleggingen geïntensiveerd moet worden. Voorgesteld is dat iedere lidstaat een soort meldpunt krijgt voor ontnemingen van criminele vermogens. De Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken zullen daarover volgende week overleggen.