Verdonk wil waarnemer bij verkiezing
RIJSWIJK (ANP) – Minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) wil dat een waarnemer toezicht houdt bij het tellen van de stemmen voor het VVD–lijsttrekkerschap. Haar belangrijkste tegenstander in de strijd om het politiek leiderschap van de VVD, staatssecretaris Mark Rutte van Onderwijs, zal zelf geen waarnemer sturen, maar heeft er geen bezwaar tegen dat de VVD–leiding aan de wens van Verdonk tegemoetkomt.
Verdonk vreest fouten bij het tellen van de stemmen. „Wij beschuldigen niemand", zei de woordvoerder van haar campagneteam, Ed Sinke, zaterdag. Uit een gesprek met het partijbestuur is volgens hem gebleken dat de VVD niet alles goed op orde heeft. Bij een goede procedure hoort een waarnemer, meent Sinke. „Vertrouwen is goed, controle is beter". De leden van de VVD kiezen dit jaar voor het eerst de lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen, die waarschijnlijk volgend jaar mei worden gehouden.Rutte zei zondag er niet aan te twijfelen dat de VVD–leiding bij het tellen van de stemmen geen fouten zal maken, maar „als dat haar comfort geeft", moet Verdonk vooral een waarnemer sturen. Volgens de staatssecretaris bestaat er geen angst voor fraude.
Rutte riep Verdonk opnieuw op het debat met hem niet te ontwijken. Hij wil in zijn campagne de nadruk leggen op de strijd tegen bureaucratie en op versterking van de economie. Rutte wees op een verschil in stijl tussen beide kandidaten. „Ik ben meer een mobiliserend leider", meende hij.
In de peilingen profiteert de VVD van het besluit van Verdonk zich als lijsttrekker beschikbaar te stellen. Stond de partij tot voor kort op ongeveer 25 zetels, zondag bleek zij in een peiling van Maurice de Hond op 33 zetels te mogen rekenen. Dat zijn zes zetels meer dan het CDA. Verdonk blijkt grote aantrekkingskracht te hebben op kiezers aan de rechterkant van het politieke spectrum.
De VVD, die in de Tweede Kamer 27 zetels bezet, blijft echter nog ver achter bij de PvdA. Die partij, die nu 42 zetels heeft, staat in de peiling op een winst van tien. De drie linkse partijen (PvdA, SP en GroenLinks) zouden precies de helft van de 150 zetels in de Tweede Kamer krijgen, als er nu verkiezingen zouden worden gehouden.