Binnenland

Weer strijd rond locatie Edese moskee

DEN HAAG/EDE - Initiatiefvereniging Peppelensteeg uit Ede stapt naar het Europees Hof in Straatsburg als de Raad van State haar beroep tegen de bouw van een omstreden Edese moskee verwerpt. Dat zei de woordvoerster van de vereniging woensdag na afloop van een rechtszitting in Den Haag.

Regioredactie
13 April 2006 09:30Gewijzigd op 14 November 2020 03:39

De verenigde omwonenden willen van de Raad van State een voorlopige voorziening tegen de bouwvergunning.Stichting Moslims Ede (SME) staat na een strijd van twintig jaar te popelen om de bouw van het islamitische gebedshuis te starten. Van diverse aannemers zijn intussen offertes binnen. Voor de zomervakantie moeten de werkzaamheden starten, omdat het gebouw voor aanvang van de ramadan gereed moet zijn.

De moskee is in strijd met het bestemmingsplan van het Peppelengebied. Bestuursrechter J. Polak van de Raad van State zal beoordelen of de moskee voldoet aan de vrijstellingscriteria die de provincie hanteert. Ook moet hij uitmaken of het gebouw op een zogenaamde inbreidingslocatie komt te staan, waardoor de bouw toegestaan zou zijn.

De gemeente was genoodzaakt SME vrijstelling te geven voor de minaret, die veel hoger wordt dat de toegestane 10 meter, en voor gebruik van het gebouw als gebedshuis.

Het gemeentebestuur van Ede verwacht geen problemen. De Initiatiefvereniging Peppelensteeg stelt echter dat van een inbreidingslocatie geen sprake is omdat de bouwlocatie niet aan vier zijden is omsloten door bebouwing. „Wij zitten echt aan het eind van Ede-West”, zei bewonerswoordvoerster Gerritsen. De omwonenden zijn ook bang voor geluidsoverlast bij de gebedsoproepen vanaf de minaret. De gemeente ging daar niet op in omdat het gebruik van een geluidsinstallatie moet worden geregeld in de milieuvergunning.

Edese moslims strijden al jaren voor nieuwe huisvesting, omdat hun huidige moskee de bezoekers niet meer kan bergen. Het grootste twistpunt is de locatie. De moslims hebben voorkeur voor een locatie aan de Goudenstein, maar wegens bezwaren van omwonenden besloot de gemeenteraad al in maart 2004 de moskee aan de Peppelensteeg te vestigen, wat tot langslepende twisten leidde.

De uitspraak van de Raad van State volgt binnen twee weken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer