Werknemers NedCar naar Den Haag
BORN – Honderden stakende werknemers van NedCar gaan donderdag met zestig bussen naar Den Haag. Ze eisen daar een gesprek met premier Balkenende.
Dat heeft een meerderheid van de werknemers woensdag tijdens een actiebijeenkomst in de Limburgse autofabriek besloten.Den Haag moet er alles aan doen te proberen een nieuwe autofabrikant naar Born te halen ter vervanging van de Smart. Maandag al willen de bonden duidelijkheid van het kabinet, anders volgt een staking voor onbepaalde tijd.
De vakbonden willen dat Balkenende en Brinkhorst indringende afspraken maken met de top van Mitsubishi in Tokio om het voortbestaan van NedCar veilig te stellen. Ook willen ze snel een pot geld om de productievermindering en het verlies van werkgelegenheid bij NedCar op te vangen.
De werknemers krijgen donderdag gewoon doorbetaald van het bedrijf. De directie van NedCar heeft donderdag tot „productieloze” dag verklaard, zei een woordvoerder van de Limburgse autofabriek woensdag.
„Als de directie een productieloze dag instelt, betekent dat automatisch dat de mensen gewoon doorbetaald worden”, weet zij. „De verloren productie halen we op een andere dag in”.
Bestuurders van vakbonden hadden eerder woensdag gezegd dat donderdag gestaakt wordt om de bussen naar Den Haag vol te krijgen. Maar in dit geval zijn de kosten voor het bedrijf en niet voor de bonden.
Volgens bestuurder Chris van Bokkum van FNV–Bondgenoten hebben zich bij NedCar 1400 van de in totaal 3000 medewerkers aangemeld voor de demonstratieve bustocht naar Balkenende, donderdag. Waarom de andere helft niet meegaat, is moeilijk te beantwoorden. Wel werd woensdag bij de wisseling van de ploegen duidelijk, dat veel werknemers boos zijn op de vakbonden. Die hadden stakingen in het vooruitzicht gesteld vanaf donderdag. Veel werknemers kunnen er geen touw meer aan vast knopen, lieten zij woensdag merken tijdens felle discussies met kaderleden van de bonden voor de poort.
Ook vonden werknemers het „opvallend” dat de vakbonden vlak na het verlaten van de middagploeg dinsdagavond met nieuws naar buiten kwamen. „Ze hebben gewacht tot wij weg waren”, zeiden werknemers woensdag.
De vakbonden trokken woensdag het boetekleed aan door te zeggen dat de communicatie met de werknemers beter had gekund. Maar officials van de bonden zeiden in een adem door dat er ook foute berichten in de pers zouden hebben gestaan. Dat verwijt veroorzaakte een soms vijandige opstelling van werknemers jegens de journalisten bij de poort. „Jullie verkopen leugens”, riepen enkele werknemers kwaad tegen de verbaasde vertegenwoordigers van de media.