Geen akkoord over nieuwe premier Irak
BAGDAD - De belangrijkste Iraakse politieke groeperingen zijn er ook dinsdag niet in geslaagd een akkoord te bereiken over een kandidaat-premier.
De sjiieten hebben opnieuw zittend premier Ibrahim al-Jaafari naar voren geschoven, maar de Koerden en soennieten zien niets in een nieuw mandaat voor Al-Jaafari. De partij van de premier (Dawa) en de radicale geestelijke Muqtada al-Sadr houden echter voet bij stuk.De onderhandelingen over het premierschap werden woensdag voortgezet, maar een compromis lijkt niet op korte termijn binnen handbereik te komen. Sjiitische onderhandelaars hebben gedreigd de kandidatuur van soennitische en Koerdische kandidaat-ministers te blokkeren als Al-Jaafari niet aan mag blijven als premier.
Anderzijds hebben verscheidene sjiitische leiders de afgelopen weken achter de schermen de mogelijkheid opengelaten dat Al-Jaafari wordt vervangen, maar naar buiten toe wordt daar met geen woord over gerept. De formatie van een nieuwe regering duurt al ruim vier maanden, sinds de verkiezingen waarbij de sjiieten hun parlementaire meerderheid consolideerden.
De Verenigde Staten dringen aan op de vorming van een regering van nationale eenheid, maar de haalbaarheid van dat plan lijkt steeds twijfelachtiger.
Al-Jaafari werd vorige maand door sjiitische parlementariërs met één stem verschil naar voren geschoven als kandidaat voor het premierschap, maar soennieten en Koerden stellen dat zijn regering niet in staat is het toenemende geweld in Irak tussen sjiieten en soennieten een halt toe te roepen. Iraakse en Amerikaanse functionarissen hekelen de steun die Al-Jaafari kreeg van Al-Sadr. Zonder diens hulp zou Al-Jaafari niet zijn genomineerd.
Ondertussen maakte Al-Jaafari bekend dat Irak woensdag niet zal deelnemen aan een conferentie van Arabische ministers van Buitenlandse Zaken in Caïro in verband met uitspraken van de Egyptische president Hosni Mubarak. Die zei zaterdag in een interview met de Arabische nieuwszender al-Arabiya dat sjiieten in het hele Midden-Oosten loyaler zijn aan Iran dan aan hun eigen land en dat in Irak feitelijk al een burgeroorlog heerst.
Het Amerikaanse leger heeft dinsdag de dood gemeld van vijf Amerikaanse militairen in Irak. Drie soldaten van een in Bagdad gelegerde eenheid kwamen om door een aan de kant van een weg geplaatste bom. Een ander bezweek maandag aan verwondingen die hij een dag eerder had opgelopen bij gevechten in de provincie Anbar, ten westen van de Iraakse hoofdstad.
Een vijfde militair kwam om toen zijn voertuig zondag in de omgeving van Balad werd getroffen door een explosie.