Buitenland

Prodi claimt premierschap

ROME (ANP/AFP/RTR/EFE) – De centrumlinkse coalitie De Unie van Romano Prodi heeft de parlementsverkiezingen in Italië gewonnen. Zijn achterban betichtte premier Silvio Berlusconi in een verklaring van subversie, omdat de regeringsleider zijn verlies dinsdagavond niet wilde toegeven. Berlusconi’s coalitie Huis van de Vrijheden heeft een hertelling geëist van de stemmen die ongeldig zijn verklaard.

11 April 2006 19:34Gewijzigd op 14 November 2020 03:39
ROME - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi (rechts) en minister van Buitenlandse Zaken Gianfranco Fini dinsdagavond tijdens een persconferentie. Foto EPA
ROME - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi (rechts) en minister van Buitenlandse Zaken Gianfranco Fini dinsdagavond tijdens een persconferentie. Foto EPA

De Unie stelde dat „het zeer ernstig is om te insinueren dat de verkiezingen zijn vervalst of gemanipuleerd. Berlusconi moet gewoon de gevolgen accepteren van de kieswet die centrumrechts heeft ingevoerd: met één stem meer, win je. Centrumlinks heeft onmiskenbaar gewonnen”, aldus de verklaring.Volgens de officiële uitslagen van dinsdagavond krijgt De Unie 158 van de 315 zetels in de Senaat en 342 van de 630 zetels in de Kamer van Afgevaardigden (Tweede Kamer). In de Kamer van Afgevaardigden won links met een miniem verschil van 25.224 stemmen. De Unie kreeg 49,805 procent van de stemmen tegen 49,739 procent voor de coalitie van de premier.

Ook in de strijd om de heerschappij in de Senaat was de overwinning voor Prodi en de zijnen. De Unie kwam uit op 158 zetels en de coalitie van Berlusconi op 156. De laatste zetel is voor de Vereniging van Italianen in Zuid–Amerika.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelde dat in het buitenland woonachtige Italianen Prodi aan een zege op Berlusconi in de Senaat hebben geholpen. Vier van de zes Senaatszetels die door de Italianen in het buitenland waren te vergeven, kwamen bij de alliantie van Prodi terecht.

Berlusconi weigerde dinsdagavond zijn nederlaag toe te geven. Hij zei op een persconferentie dat zich „erg veel onregelmatigheden” hebben voorgedaan bij de stembusgang van Italianen in het buitenland. Die moeten volgens hem nog worden onderzocht.

Ook zei Berlusconi dat Italië een „brede coalitie” zou moeten overwegen, „zoals in Duitsland”. Prodi liet kort daarop weten daar niets voor te voelen.
Al voor de officiële uitslag zei Prodi, ook premier van 1996 tot najaar 1998, dat „de vrede en Europa” centraal zullen staan in zijn beleid. Verder liet hij weten dat Italië zijn troepen terugtrekt uit Irak na het aantreden van een nieuwe centrumlinkse regering.

De Belgische premier Verhofstadt, de Franse minister van Europese Zaken Colonna en de Luxemburgse premier Juncker feliciteerden Prodi dinsdagmiddag al met zijn overwinning. Ook de voorzitter van de Europese Commissie Barroso nam toen een voorschot op de zege van de centrumlinkse politicus, die zijn voorganger als Commissievoorzitter was. Barroso zei tijdens een bijeenkomst in Straatsburg dat hij verheugd is dat de volgende Italiaanse regering „enthousiasme heeft voor Europa”.

Politieke waarnemers voorspellen een zware klus voor een regering–Prodi. De meerderheid van De Unie in de Kamer van Afgevaardigden en de Senaat is zo klein dat Prodi genoodzaakt is alle partijen van het bondgenootschap binnenboord te houden. De coalitie van de 66–jarige Prodi omvat een aantal kleinere partijen. Daaronder zijn zowel orthodoxe communisten als katholieke en liberale groeperingen. Prodi won de Italiaanse verkiezingen eerder in 1996. Hij bleef slechts tweeëneenhalf jaar aan de macht, omdat ontevreden communisten zijn regering ten val brachten. Maar centrumlinks bleef wel, onder een andere premier, regeren. Van 1999 tot november 2004 was Prodi voorzitter van de Europese Commissie.

De opkomst voor de verkiezingen, die over zondag en maandag waren gespreid, was hoog. Volgens het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken nam 83,6 procent van de 47 miljoen stemgerechtigden de moeite om naar de stembus te gaan. De Unie van Prodi scoorde het best in het zuiden en midden van Italië. In het welvarende noorden en op Sicilië bleek het Huis van de Vrijheden van Berlusconi het populairst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer