„Amsterdam blokkeert privatisering Schiphol"
DEN HAAG/AMSTERDAM (ANP) – Het nieuwe college van PvdA en GroenLinks in Amsterdam is niet bereid mee te werken aan de (gedeeltelijke) privatisering van Schiphol. Dit meldde Tweede Kamerlid en Schiphol–specialist Duivesteijn dinsdag. De fractieleiders Asscher (PvdA) en Van Poelgeest (GroenLinks) weigeren elk commentaar. Zij presenteren woensdag het nieuwe collegeprogramma van Amsterdam.
Duivesteijn (PvdA) zegt echter te hebben „begrepen van insiders” dat de coalitiepartners tegen de privatisering van Schiphol zijn en daarmee tegen de verkoop van de aandelen die in handen van Amsterdam zijn. In de statuten van Schiphol staat dat een meerderheid van 80 procent van de aandeelhouders voor moet stemmen als er sprake is van verkoop van de aandelen. Amsterdam heeft 21,8 procent van de aandelen. Duivesteijn juicht de houding van PvdA en GroenLinks in Amsterdam toe.De privatisering van het overheidsbelang van 49 procent, die minister Zalm (Financiën) via een beursgang en onderhandse plaatsing van aandelen wil regelen, ontbeerde al steun in de oude gemeenteraad van Amsterdam.
„We wachten het officiële bericht af, maar deze informatie zingt al een tijdje rond", reageerde een woordvoerder van Zalm. „Wij rekenen er echter op dat wij er met Amsterdam uitkomen. Er staan de komende tijd heel wat gesprekken op de rol. We denken dat we ze van de zaak kunnen overtuigen. We kunnen ons niet voorstellen dat Amsterdam een door het parlement genomen beslissing blokkeert".
Volgens hem staat het aanbod van Zalm dat hij deed vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart, nog steeds overeind dat Amsterdam voorrang krijgt bij de aandelenverkoop. Dat zou de stad veel geld in het laatje brengen.
Maar anderzijds heeft Zalm vorig jaar juni in een debat in de Kamer Amsterdam gewaarschuwd voor het tegenhouden van de verkoop. Hij zou de deelname van het Rijk aan het prestigieuze Zuidas–project aan de rand van de hoofdstad kunnen „frusteren". Duivesteijn beschuldigde de VVD–minister toen van chantage.