Binnenland

WRR waarschuwt tegen honen islam

DEN HAAG - Politici, opinieleiders en burgers moeten geen ongefundeerde beschimpingen meer uiten aan het adres van de islam, vindt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Gematigd islamitisch-politieke bewegingen verdienen juist steun.

Redactie politiek
11 April 2006 11:22Gewijzigd op 14 November 2020 03:39

Dat stelt de raad in zijn rapport ”Dynamiek in islamitisch activisme”, dat woensdag wordt aangeboden aan minister Bot van Buitenlandse Zaken.Politici zoals CDA-fractievoorzitter Verhagen en VVD-Kamerlid Hirsi Ali hameren telkens op de negatieve kant van de islam, zei WRR-onderzoeker J. Schoonenboom maandag tegen het ANP. „Ze spelen veelal in op onderbuikgevoelens, op angst voor de islam en voor moslims. Die zijn de zondebok.” De politici, maar ook opinieleiders en burgers, zouden daarmee moeten ophouden.

Verhagen bestrijdt dat hij zich schuldig maakt aan stemmingmakerij over de islam. Het CDA wil partijen in Nederland die zich wensen te baseren op de sharia verbieden. „We kunnen geen islamitische wetgeving tolereren naast de Nederlandse.” Partijen die zich houden aan de Nederlandse wet, zijn welkom.

De islam is niet principieel strijdig met democratie en mensenrechten, betoogt de WRR verder. Extremistisch geweld door moslims en mensonterende toestanden in moslimlanden komen voor, erkent de raad. Anderzijds zijn er ook stromingen en politieke bewegingen die vooral vreedzaam zijn en die zich constructief opstellen binnen het staatsbestel, zoals Hezbollah in Libanon.

Als die bewegingen zich houden aan de spelregels, verdienen ze openlijk steun van Nederland en de EU, stelt de WRR. Nederland moet ook gaan praten met de Palestijnse Hamasregering, vindt Schoonenboom. „Die is democratisch gekozen. Het is een terroristische beweging, maar dat was de PLO van Arafat ook. (…) Hamas heeft gezag onder de Palestijnen; dat geeft je meer kans op een blijvende vrede.”

De WRR constateert dat angst voor moslims en de islam in Nederland heeft postgevat en dat moslims zich vanwege hun religie steeds meer onwelkome vreemdelingen voelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer