„Christenen zijn zo ingedommeld”
HARDINXVELD-GIESSENDAM - Ongemeen heftig was de reactie van moslims op enkele beledigende cartoons in een Deense krant. „Al was dat protest door islamitische overheden geregisseerd, ze déden het dan toch maar. En christenen? Ze zijn vaak zo ingedommeld, zo ingepakt door de eigen welvaart. Dat veroorzaakt mede de verwording van de samenleving.”
Ds. W. Visscher zei dat zaterdag tijdens de jaarvergadering van de scholenorganisatie VGS, die zich bezon op de plaats van het reformatorisch onderwijs in een veranderende samenleving.De predikant van de Amersfoortse gereformeerde gemeente schetste een beeld van de huidige tijd: „De zonde is gewoon geworden en het leven naar Gods geboden is raar, apart. In plaats van allerlei groepen is er sprake van één grote liberaal-seculiere meerderheid, die een stempel op onze maatschappij zet. Mensen zijn nog wel religieus, maar kunnen er niets meer mee in het maatschappelijke en politieke leven. Dit seculiere denken, dat we God in ons dagelijks leven eigenlijk niet nodig hebben, verslaat zijn tienduizenden, ook in de kerk en onder onze jongeren.”
SGP-leider Van der Vlies wijst op de fanatieke stellingname van collega-Kamerleden tijdens het debat over de plaats van het scheppingsverhaal in het onderwijs. „Wezenlijke elementen van de vrijheid van onderwijs en van godsdienst werden hier onder kritiek gesteld. Men hield geen rekening met de betekenis die religie voor mensen kan hebben.”
De fractieleider schetst de dilemma’s waarvoor hij in de praktijk komt te staan. „Om averechtse effecten te voorkomen, moeten we tactisch opereren en voortdurend onze motieven verduidelijken. Het gaat vooral ook om onze uitstraling, onze wervingskracht.”
Van der Vlies hekelt het Liberaal Manifest van de VVD, dat stelt dat alle onderwijs waardevrij moet zijn. „Dat is onhistorisch, onheus en onwerkelijk. Alsof godsdienst buiten het onderwijs geparkeerd zou kunnen worden. Het is ook hoogst kwalijk dat ons lezen van de Bijbel buiten de orde van het debat verklaard wordt.”
Zowel ds. Visscher als VGS-voorzitter ds. P. Mulder wijst op de twee golven van secularisatie die over ons land gekomen zijn: in de negentiende eeuw en in de jaren zestig van de twintigste eeuw gingen er wissels om. Ds. Mulder wijst op het belang van betrokkenheid van kerken -„met name als het gaat om het geestelijk klimaat”- en ouders bij de scholen. De predikant noemde de vorming van sectororganisaties die in de toekomst met de minister overleggen, waardoor besturenorganisaties als de VGS minder rechtstreeks contact met de overheid zullen hebben.
De VGS benoemt een extra beleidsmedewerker voor de bezinning op zaken als medezeggenschap, kinderopvang en brede school. Ds. Mulder en directeur H. Vos schetsen de inspanningen van de VGS en Driestar educatief om scholen bij te staan in de omslag naar lumpsumfinanciering. Vos: „Bij een groot aantal van onze scholen schiet het beleidsvoerend vermogen tekort.” Hij adviseert de scholen dringend de hiervoor ontwikkelde scan te laten afnemen.
Voor scholen die niet kiezen voor fusie of federatie, presenteerden de organisaties zaterdag een franchiseconcept: een helder overzicht van de hele beleidscyclus, met alle bijbehorende procedures en documenten, gekoppeld aan een vorm van risicospreiding. Komend cursusjaar start hiervoor een proef.
Ir. A. W. van der Vlies uit Ridderkerk werd zaterdag gekozen tot opvolger van VGS-bestuurslid drs. J. van Belzen.