Economie

Hectiek zonder cijfers

De financiële markten hebben een enerverende week achter de rug, ondanks het feit dat er nauwelijks bedrijven waren die cijfers presenteerden. Vooral de boekhoudschandalen die oversloegen naar Europa eisten alle aandacht op.

5 July 2002 21:33Gewijzigd op 13 November 2020 23:40

In het middelpunt van de belangstelling stond het Franse mediabedrijf Vivendi Universal (VU). Dinsdag meldden verschillende media dat de omstreden topman van VU, Jean-Marie Messier, woensdag zou opstappen. Tevens verlaagden Moody’s en S&P dinsdag de kredietrating voor een deel van de schulden naar junk-bond-status. Na de vergadering van de Raad van Commissarissen op woensdag werd een deel van de geruchten bevestigd: Messier zou opstappen. Hij wordt opgevolgd door Jean-René Fourtou, de ex-topman van Aventis.

Een ander aandeel dat deze week flinke koersuitslagen liet zien was Ahold. Dinsdag verloor het bedrijf circa 10 procent van de beurswaarde na problemen in Argentinië. De problemen waren echter al eerder bekendgemaakt en de marktreactie was dan ook overdreven. Later in de week krabbelde het aandeel weer iets op.

Verder presenteerde Océ donderdag als eerste Nederlandse fonds haar tweede kwartaalcijfers. De winst was hoger dan de markt verwachtte. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door margeverbetering. De autonome omzetgroei viel wederom tegen en kwam uit op - 2 procent. Voor heel 2002 verwacht het bedrijf een hogere winst dan in 2001.

Wat betreft het bedrijfsnieuws staan er de komende week weinig belangrijke zaken op de agenda. Maandag maakt de grote Amerikaanse staal-en aluminiumfabrikant Alcoa haar halfjaarcijfers bekend, woensdag volgt Yahoo, vrijdag Ballast Nedam. De week na de komende week barst in Europa het cijfergeweld los met onder andere Philips, ASML, Nokia en Ericsson.

Het toonaangevende Tankan-rapport meldde maandag dat het ondernemersvertrouwen in Japan in het eerste kwartaal sterk toenam. Reden voor al te veel optimisme mag de stijging echter niet zijn. Nog steeds zijn meer ondernemers pessimistisch dan optimistisch en bovendien nam het vertrouwen buiten de exportsector veel minder toe.

Dinsdag bleek dat de belangrijke inkoopmanagersindex voor de industrie in de VS was gestegen naar het hoogste niveau in twee jaar. De één dag later uitkomende index voor de dienstensector daalde, maar bleef ruim boven de 50 procent-grens die aangeeft of sprake is van groei of van een krimp van de productie.

Conform de verwachting hielden de ECB en de Bank of England hun rentetarieven donderdag ongewijzigd. Opmerkelijk was dat de ECB in de toelichting op het rentebesluit zich gevoelig toonde voor de ontwikkelingen op de financiële markten. Tegelijkertijd wees de centrale bank op inflatiegevaar vanuit de loonontwikkeling. Stroeve verwacht een eerste renteverhoging door de ECB in september.

De Amerikaanse arbeidsmarktcijfers voor de maand juni vielen vrijdag tegen. De banengroei bleef achter bij de marktverwachting, de werkloosheid liep licht op. De kans dat de werkloosheid de komende maanden alsnog stijgt tot boven de 6 procent van de beroepsbevolking is naar onze mening echter klein. Het aantal aanvragen voor nieuwe werkloosheidsuitkeringen vertoont al geruime tijd een neerwaartse trend en zowel het totale aantal gewerkte uren als de overuren in de industrie stegen in juni. Werkgevers kijken de kat uit de boom alvorens nieuw personeel aan te nemen.

Vrijdag is de interessantste dag qua macrocijfers. ’s Morgens zal blijken of de Franse industrie in mei de begin dit jaar ingezette opwaartse trend heeft weten vast te houden. Het ondernemersvertrouwen nam in mei sterk toe, maar dit werd mede veroorzaakt door de verkiezingsoverwinning van rechts. ’s Middags worden cijfers bekendgemaakt betreffende de detailhandelsverkopen in de VS. De University of Michigan publiceert later op de middag haar index voor het consumentenvertrouwen. Na de sterke daling in de voorgaande maand was in juli waarschijnlijk sprake van een licht herstel.

Deze rubriek komt tot stand in samenwerking met Effectenbank Stroeve.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer