Populist Humala wint eerste ronde Peru
LIMA - Bij de presidentsverkiezing die zondag in Peru plaatshad, wist de populist Ollanta Humala (43) te zegevieren door bijna 31 procent van de stemmen op zijn naam te brengen.
Humala weet zich verzekerd van deelname aan de tweede en beslissende stemronde, die waarschijnlijk eind mei of uiterlijk begin juni zal plaatsvinden. Het is nog niet duidelijk wie bij die gelegenheid tegenover Ollanta Humala komt te staan. De eerste verkiezingsuitslagen gunnen het conservatieve ex-parlementslid Lourdes Flores en oud-president Alan Garcia elk ongeveer 20 procent van de geldige stemmen. De definitieve uitslag volgt later maandag.Volgens de Nationale Kiesraad verliep de stemming zonder noemenswaardige incidenten, hoewel een menigte van enkele honderden mensen Ollanta Humala belaagden op het moment dat de kandidaat het stembureau verliet. De betogers beschuldigden Ollanta luidkeels van moord, omdat hij in 1992 als luitenant-kolonel het bevel voerde over een militaire eenheid die betrokken was bij de strijd tegen de guerrilla. De manifestanten betichtten Humala ook van verraad wegens zijn vriendschap met de Venezolaanse president Hugo Chavez, die de oud-militair naar verluidt een flinke som geld toestak voor het financieren van de verkiezingscampagne.
Ollanta Humala staat een van buitenlandse invloeden verschoond Peru voor ogen, waarin het landsbelang prevaleert boven alle andere overwegingen. De kandidaat pleit verder voor de invoering van zware straffen voor corruptie, hoewel hij terugkwam van een eerdere suggestie om op misdragingen betrapte ambtenaren de doodstraf te geven. Oud-president Garcia waarschuwde aan de vooravond van de stemming dat Ollanta’s „bizarre” opvattingen en beleidsideeën Peru in „de afgrond” zullen storten. Veel kiezers zijn evenwel niet vergeten hoe Garcia zelf tussen 1985 en 1990 het land nagenoeg ruïneerde met een onsamenhangend regeringsbeleid.
De conservatieve kandidate Lourdes Flores (46) argumenteert dat ingrijpende economische veranderingen niet nodig zijn gezien de forse groei die het beleid van de afgelopen jaren bewerkstelligde. Wel vindt Flores het de hoogste tijd dat ook de minder bevoorrechte Peruanen kunnen profiteren van de welvaartstoename. Dat is thans nauwelijks het geval en is er de reden van dat president Alejandro Toledo al sinds twee jaar het minst geliefde staatshoofd van Zuid-Amerika is.