Buitenland

Tribunaal verzekerd van komst Mladic

DEN HAAG/BELGRADO (ANP) - Servië-Montenegro heeft de hoofdaanklaagster van het Joegoslaviëtribunaal, Carla Del Ponte, verzekerd dat de voortvluchtige ex-generaal Ratko Mladic nog deze maand wordt uitgeleverd. Woordvoerder Nikiforov heeft dit donderdag op het tribunaal gezegd.

7 April 2006 11:18Gewijzigd op 14 November 2020 03:38

Het Bosnische tijdschrift Slobodna Bosna wist donderdag zelfs te melden dat Del Ponte Mladic persoonlijk heeft gesproken door de telefoon. Dat zou zijn gebeurd toen zij eind vorige maand te gast was in het kantoor van de Servische premier Kostunica.Volgens Slobodna Bosna belde Kostunica Mladic simpelweg op in het bijzijn van Del Ponte en zette hij de telefoon op de speaker. Mladic zou Del Ponte tijdens het daaropvolgende gesprek hebben toegezegd dat hij zich over wil geven, mits hij medische verzorging krijgt. Hij zou volgens het tijdschrift lijden aan kanker en nog maar enkele maanden te leven hebben.

Del Ponte heeft de 64-jarige oud-generaal volgens Slobodna Bosna de best mogelijke medische zorg beloofd. Mladic zou daarop schamper hebben gezegd dat hij dan wel andere medicijnen wil dan Slobodan Milosevic, de Joegoslavische oud-president die op 11 maart overleed in zijn VN-cel in Scheveningen. Boze tongen beweren nog altijd dat Milosevic werd vergiftigd.

Media in Belgrado berichtten woensdag al dat Kostunica Del Ponte en de uitbreidingscommissaris van de EU, Olli Rehn, zelf heeft beloofd Mladic aan het einde van de maand over te dragen. Servië-Montenegro is voor het voortzetten van de huidige gesprekken over de eventuele toetreding tot de Europese Unie uiteindelijk afhankelijk van Del Pontes tevredenheid over de samenwerking van Belgrado met het tribunaal.

Mladic is een van de meest gezochte vermeende oorlogsmisdadigers uit de afscheidingsoorlogen (1991-1995) in voormalig Joegoslavië. Hij geldt als de hoofdverdachte inzake de massamoorden van Srebrenica in juli 1995. Hij woonde ondanks de ernstige aanklachten van het tribunaal over onder meer volkerenmoord relatief ongestoord in Servië tot 2000. Toen dook hij onder, omdat het politieke klimaat in Servië voor hem minder gunstig werd.

De regering in Belgrado wil om binnenlandse politieke redenen liever geen beklaagden als gevangenen en tegen hun zin uitleveren aan het Joegoslaviëtribunaal. Dat is voor veel Serviërs een instituut dat valselijk de schuld van de oorlogen bij de Serviërs legt en daarom partijdig is.

De regering onderhandelt volgens talrijke meldingen uit de Balkan al geruime tijd met Mladic en diens naasten over een vrijwillige overgave.

Mladic’ familie en medewerkers zouden in ruil daarvoor niet door justitie worden lastiggevallen over het verbergen van de voortvluchtige officier en zelfs veel geld krijgen om voorlopig ruim in hun onderhoud te voorzien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer