Prehistorische tandarts
APELDOORN - Tandartsen hebben mogelijk een heel oud beroep, zo blijkt uit een artikel in het jongste nummer van het tijdschrift Nature. Europese onderzoekers vonden bij opgravingen in Pakistan in de provincie Baluchistan vuurstenen boortjes en elf tandheelkundige kronen op een plaats waar volgens hen zo’n 5500 jaar voor Christus een begraafplaats lag.
Rond een exemplaar van die kronen zijn sporen in het tandweefsel zichtbaar die gemaakt zijn door een scherp instrument, mogelijk met de bedoeling het rotte tandweefsel te verwijderen. Vier door cariës aangetaste kiezen vertonen eveneens sporen die vermoedelijk duiden op tandheelkundige behandelingen.De opvallend gaaf gepolijste gaatjes zijn 1 tot 3 millimeter breed en maximaal 3,5 millimeter diep. De onderzoekers vonden ook vuurstenen boortjes. Ze experimenteerden met een nagemaakt exemplaar en konden daarmee inderdaad in korte tijd een gaatje boren in een kies. Ze lieten het stenen boortje draaien door er een touwtje omheen te slaan en dit heen en weer te trekken.
Verder troffen de onderzoekers een collectie van kralen aan, gemaakt van botten en schelpen. Mogelijk dat de vaklieden die daarmee werkten, zich ook bezighielden met tandheelkunde, aldus de onderzoekers.