Buitenland

Fractie in EP met CU-SGP slankt af

STRAATSBURG - „De ideale situatie voor ons is het niet”, benadrukt Europarlementariër Blokland van ChristenUnie-SGP over de deelname aan de fractie Onafhankelijkheid/Democratie; en hij doet dat niet voor de eerste keer. Het samenwerkingsverband zoekt momenteel een uitweg uit een interne crisis.

A. A. C. de Rooij
6 April 2006 10:04Gewijzigd op 14 November 2020 03:38

De groepsvorming, noodzakelijk om over bepaalde faciliteiten te beschikken bij het vergaderwerk, bezorgt het smaldeel van de twee protestantse partijen in het EP nogal eens hoofdbrekens. Er zijn simpelweg qua christelijke identiteit te weinig gelijkgezinde collega’s om een stabiele coalitie te formeren, die berust op meer dan alleen wat praktische afspraken of meer dan enkel, zoals in deze periode, de gezamenlijke afwijzing van de Europese grondwet.Blokland en Belder hebben zich na de verkiezingen van 2004 aangesloten bij Independence/Democracy Group, in het Parlement beter bekend onder de afkorting IND/DEM. Die startte met 37 personen. Nadien is het aantal geslonken tot 33. Binnenkort zijn het er 29 of misschien 22.

De huidige problemen vinden hun oorzaak in een optreden van minister Calderoni van de Italiaanse Lega Nord. Hij hulde zich in een T-shirt met daarop de omstreden cartoons over Mohammed. Het dagelijks bestuur van IND/DEM zegde in reactie het vertrouwen in de binnen haar gelederen opererende partij op. De bewindsman provoceert moslims en belemmert de dialoog, heette het in een toelichting.

„Het was de druppel die de emmer deed overlopen. Er waren vaker voorvallen geweest die irritatie wekten”, vertelt Blokland.

CU-SGP beschouwt Lega Nord trouwens niet als extreem rechts, maar houdt het op aanduidingen als „populistisch” en „regionalistisch.” Voorts oordeelt Blokland over de afgevaardigden van die zijde: „Ze zijn onberekenbaar en handelen impulsief en emotioneel.”

Het lozen van de viermansdelegatie van Lega Nord uit IND/DEM gaat echter minder gemakkelijk dan gedacht. Bij een stemming, drie weken terug, bleek dat onverwacht slechts 20 van de 33 leden niet verder wilden met de Italianen. Daarmee ontbrak de volgens het reglement van de combinatie vereiste twee derde meerderheid voor het beoogde besluit. De twintig spraken hierna af zich dan maar te hergroeperen en zonder de rest de weg te vervolgen. Na lang heen en weer gepraat voelden twee anderen toch ook wel voor die oplossing. Dus vond er een reconstructie van de bestaande fractie plaats.

Zo luidde althans de lezing tot eind vorige week, aangekondigd in een summier persbericht van CU-SGP.

De zeven parlementariërs die oorspronkelijk behoorden tot de Liga van Poolse families werden uitgenodigd eveneens mee te doen. Zij gaven daaraan echter geen gehoor. Op een eerder moment was het al tussen hen en drie partijgenoten tot een breuk gekomen. Het trio ging verder onder de paraplu van de liga, maar keerde wel IND/DEM de rug toe, de zeven bleven binnen die fractie.

Inmiddels zijn er nieuwe ontwikkelingen. Het beeld wordt er bepaald niet helderder op. In het kort: na bezwaren van Poolse kant tegen de gang van zaken en na overleg met de juridische dienst van het EP geldt dat Lega Nord officieel nog steeds deel uitmaakt van IND/DEM. De vier betrokkenen waren dan ook maar weer uitgenodigd voor een vergadering van afgelopen dinsdag, maar zij kwamen niet opdagen. „De formele beslissing tot het royement is nog niet genomen. We willen er eerst zeker van zijn dat we juridisch zorgvuldig handelen”, meldt Blokland nu.

Wanneer het besluit dan wel valt, weet hij nog niet. Dát het valt, staat volgens hem vast. In ieder geval is het de bedoeling dat EP-voorzitter Borrell bij aanvang van de volgende plenaire zitting, op 26 april in Brussel, mededeling doet van de nieuwe samenstelling van IND/DEM.

Onduidelijkheid heerst er voorlopig over de positie van de zeven Polen. Zij geven tot dusver geen uitsluitsel of zij in de groep blijven of die zullen verlaten.

De formatie in het EP met CU-SGP slankt dus af tot waarschijnlijk 29 of 22 leden. Het aanvoerderschap ligt in handen van de Deen Bonde en de Brit Farage, die beiden als covoorzitter fungeren. Laatstgenoemde vertegenwoordigt UKIP, dat ijvert voor vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Overige leden komen uit Frankrijk, Griekenland, Ierland, Tsjechië en Zweden.

Wat deze gelegenheidspartners bindt, is het verzet tegen de Europese grondwet. Op veel andere terreinen lopen de opvattingen onderling sterk uiteen. Coördinatie van het stemgedrag ontbreekt nagenoeg. Dat verschaft CU-SGP wel de volle vrijheid om een eigen geluid uit te dragen in het Parlement. „Maar liever zouden we samenwerken met Bijbelgetrouwe christenen”, zegt Blokland, die aanvullend constateert: „Voor zover die er zijn, bijvoorbeeld in de Duitse CSU en CDU, zitten ze veelal bij de christendemocraten en daar krijg je hen niet vandaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer