Kwaliteit van ziekenhuizen op internet
DEN HAAG - Minister Hoogervorst van Volksgezondheid wil de uitkomsten van een onderzoek naar de kwaliteit van ziekenhuizen op internet publiceren. De verschillen tussen ziekenhuizen zijn aanzienlijk.
De bewindsman zal de onderzoeksresultaten beschikbaar stellen via de site www.kiesbeter.nl. Dat kondigde Hoogervorst woensdagavond aan nadat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een rapport over ziekenhuiszorg publiceerde.Uit het onderzoek blijkt onder andere dat het sterftecijfer van patiënten die een halfjaar na een herseninfarct overlijden, per ziekenhuis flink uiteenloopt. In het Hofpoort Ziekenhuis te Woerden overleed in 2004 4 procent van de mensen met deze aandoening; in Lievensberg te Bergen op Zoom bedroeg dat percentage bijna 33 procent.
In het rapport staan ook gegevens over het aantal doorligwonden, pijnbestrijding en het aantal operaties dat ziekenhuizen afzeggen.
Volgens de hoofdinspecteur curatieve gezondheidszorg van de IGZ, P. Edgar, staan in het onderzoek „de eerste harde cijfers” over de prestaties van de Nederlandse ziekenhuizen. Vorig jaar publiceerde de IGZ een vergelijkbaar rapport, maar toen leverden niet alle 105 ziekenhuizen de benodigde gegevens aan.
Aan elk van de ziekenhuizen mankeert wel iets. „Het perfecte ziekenhuis heb ik niet gevonden”, aldus Edgar. De inspectie moet bij elk ziekenhuis op onderdelen een nader onderzoek instellen of gaat controleren of gewenste verbeteringen zijn gerealiseerd.
Twee ziekenhuizen moesten opvallend veel ongeplande operaties opnieuw verrichten. Verder blijkt dat 43 ziekenhuizen eigenlijk te weinig operaties aan de buikslagader verrichten om voldoende ervaring te behouden. Dat geldt ook voor 24 ziekenhuizen die een deel van de slokdarm en maag (OCR) weghalen als er een tumor is geconstateerd.
Minister Hoogervorst wil met de publicatie van de onderzoeksgegeven patiënten de mogelijkheid geven om uit te zoeken welk ziekenhuis voor welke behandeling het beste is. Ziekenhuizen en specialisten moeten van het onderzoek leren hoe ze hun zorg kunnen verbeteren.