Buitenland

Premier Thailand treedt af

BANGKOK - De omstreden premier van Thailand, Thaksin Shinawatra, heeft dinsdag in een televisietoespraak zijn aftreden aangekondigd. Hij reageerde op de aanhoudende oppositie tegen zijn aanblijven. Hij wordt beticht van machtsmisbruik en zelfverrijking.

Buitenlandredactie
5 April 2006 14:28Gewijzigd op 14 November 2020 03:38
BANGKOK - Thaksin Shinawatra, de omstreden premier van Thailand, heeft dinsdag in een televisietoespraak gezegd af te treden. De premier wordt beticht van machtsmisbruik en zelfverrijking.
BANGKOK - Thaksin Shinawatra, de omstreden premier van Thailand, heeft dinsdag in een televisietoespraak gezegd af te treden. De premier wordt beticht van machtsmisbruik en zelfverrijking.

De eerste minister gaf aan dat hij als waarnemend premier in functie wil blijven totdat het parlement bijeenkomt om een nieuwe premier te kiezen. Dat gebeurt waarschijnlijk binnen een maand.De verenigde oppositie tegen Thaksin beschouwde diens aankondiging op te stappen als een grote overwinning. „Dit zou niet zijn gebeurd als we onze krachten niet hadden verenigd”, aldus een van de oppositieleiders in Bangkok.

De politieke partijen die tegen de premier ageerden, zouden woensdag bijeenkomen om de situatie te bespreken. Ze willen volgens Thaise media onder meer bepalen welke stappen nodig zijn om de eenheid in het Zuidoost-Aziatische land te herstellen.

Thaksin verklaarde af te treden uit respect voor koning Bhumibol en voor de eenheid van het Thaise volk. De vorst zit dit jaar zestig jaar op de troon en Thaksin zei dat hij niet wil dat deze viering plaatsheeft te midden van een gespleten samenleving.

De vertrekkende premier zei lid te zullen blijven van het parlement. Ook zal hij zijn partij, de TRT, blijven aanvoeren. De machtsbasis van de premier brokkelde flink af omdat miljoenen Thai bij de parlementsverkiezingen zondag blanco stemden als een motie van wantrouwen tegen Thaksin.

De premier lag al maanden onder vuur. Hij zou wetten aanpassen ten behoeve van zijn persoonlijke of familiare zakelijke belangen. De Thaise oppositie had eerder dinsdag nog nieuwe acties tegen de premier aangekondigd. De Volksalliantie voor Democratie (PAD), een gelegenheidscoalitie, wilde blijven demonstreren tot de omstreden premier zijn ontslag zou indienen.

De oppositiepartijen stapten ook naar de rechter om de vervroegde parlementsverkiezingen van zondag ongeldig te laten verklaren. De politieke tegenstanders van de eerste minister hadden de stembusgang geboycot.

De belangrijke Thaise oppositiepartij Democratische Partij boycot ook de tweede verkiezingsronde in ruim dertig districten. Dat heeft de plaatsvervangend leider van de partij, Chulin Laksanaviset, woensdag laten weten.

De tweede ronde is nodig omdat niet in alle districten iemand is gekozen. Door de boycot was er in veel kiesdistricten maar één kandidaat, van de partij van Thaksin.

Om een zetel in het parlement te kunnen bezetten, moet de kandidaat 20 procent of meer van de stemmen halen en dat is in talrijke kiesregio’s niet het geval geweest. In deze districten is daarom een nieuwe stemronde op 23 april, waaraan ook de oppositie mag meedoen, oordeelde de centrale kiescommissie gisteravond. Pas daarna kan het nieuwgekozen parlement bijeenkomen.

De uitslag van zondag is nog niet bekend, al lijkt wel zeker dat de TRT de verkiezingen heeft gewonnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer