Economie

Eis: Celstraffen voor ex–Aholdbestuurders

AMSTERDAM – Het openbaar ministerie heeft dinsdag celstraffen geëist tegen de voormalige Aholdtop. De strafeis is voor Nederlandse begrippen hoog.

Redactie economie
5 April 2006 10:33Gewijzigd op 14 November 2020 03:37
AMSTERDAM - Voormalig Ahold-topman Cees van der Hoeven verlaat aangeslagen de rechtbank nadat hij twintig maanden heeft horen eisen door het openbaar ministerie. ANP PHOTO
AMSTERDAM - Voormalig Ahold-topman Cees van der Hoeven verlaat aangeslagen de rechtbank nadat hij twintig maanden heeft horen eisen door het openbaar ministerie. ANP PHOTO

Oud bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven en zijn financieel directeur Michiel Meurs hoorden dinsdag bij de Amsterdamse rechtbank twintig maanden, waarvan zes voorwaardelijk, tegen zich eisen voor hun rol in de boekhoudfraude bij het supermarktconcern.De voormalige bestuurder Jan Andreae en oud commissaris Roland Fahlin moeten volgens de aanklagers een jaar cel uitzitten, waarvan respectievelijk zes en negen maanden voorwaardelijk.

Officier van justitie Hendrik Jan Biemond erkende dat zijn strafeisen fors zijn, maar noemde deze passend gezien de ernst van de misstappen van de topbestuurders. Maandenlange celstraffen voor witteboordencriminaliteit worden in Nederland alleen in uitzonderlijke gevallen geëist, zoals onlangs in de Clickfondszaak.

De boekhoudfraude draait om de consolidatie door Ahold van gezamenlijke dochterbedrijven in Europa en Zuid Amerika. Om de inkomsten van deze bedrijven volledig bij de eigen omzet te kunnen rekenen, claimde het supermarktconcern zeggenschap bij zijn halfdochters. De andere aandeelhouders in deze supermarktketens waren het hiermee oneens. Daarom werd de macht van Ahold weer ontkend in geheime afspraken, zogeheten side letters, die de Nederlanders achterhielden voor hun accountant.

Het openbaar ministerie acht een veelvoud van misdrijven bewezen, van valsheid in geschrifte tot aan het opzettelijk misleiden van de accountant en het valselijk opstellen van jaarrekeningen.

Advocaat Micha Wladimiroff noemde de gevraagde straf voor Van der Hoeven van ruim een jaar onvoorwaardelijk „een schrikeis.” Collega raadsman Aldo Verbruggen omschreef de eis als weinig chic. „Je hoort reëel te eisen.”

Raadsman Jan Sjöcrona omschreef de strafeisen die justitie aan de misstappen verbindt als „geharnast” en sprak van een eenzijdige uiteenzetting van de feiten. „Het OM excelleert in het oplepelen van negatieve argumenten en verzwijgt de positieve kanten van het verhaal”, aldus de advocaat van ex bestuurder Andreae en de gewezen commissaris Fahlin. Hij beschuldigt het OM van „scoringsdrift.”

Justitie overweegt verder een klacht in te dienen bij de tuchtraad voor accountants tegen Deloitte, de huisaccountant van Ahold. Volgens het OM is Deloitte tekortgeschoten bij de controle op Ahold en hebben de accountants gedrags en beroepsregels overtreden. „Er kunnen enkele stevige vraagtekens worden geplaatst bij de handelwijze van Deloitte”, constateerde aanklager Anita van Dis.

Justitie heeft desondanks besloten de accountant niet te vervolgen omdat de externe toezichthouder van Ahold geen strafbare feiten heeft begaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer