College Veenendaal breekt met zondagsrust
VEENENDAAL - De gemeente Veenendaal laat meer evenementen op zondag toe. Ondernemers in Veenendaal mogen zes grootschalige buitenevenementen op zondag per jaar organiseren.
Dat maakte formateur A. Doelwijt namens het nieuwe college van PvdA, VVD, CDA en Lokaal Veenendaal dinsdagmiddag bekend.Doelwijt zei in een toelichting dat de buitenwereld niet moet denken dat Veenendaal nu in een Sodom en Gomorra gaat veranderen. Hij gaf aan dat het voorlopig zou gaan om zes grootschalige evenementen. Welke evenementen dat precies worden, zal afhangen van de verzoeken die ondernemers indienen.
Het college bereikte ook overeenstemming over het bordeelbeleid en de uitbreiding van instellingen voor het voortgezet onderwijs, zoals het Ichthus College. Afgesproken is dat uitbreiding niet meer wordt toegestaan, maar dat de scholen dependances in naburige gemeenten moeten vestigen. Bordeel Xandra zal worden verplaatst, ook als dat uitbreiding van het bordeel betekent.
Daarnaast wil het college zich inzetten voor de komst van een grote discotheek in Veenendaal.
Wethouder C. Sanders (PvdA) wil er hard aan werken om het imago van Veenendaal als christelijk dorp op de Veluwe te gaan wijzigen. „We willen een reëler beeld en een gemeente met meer dynamiek, want Veenendaal heeft meer dan alleen een christelijke identiteit te bieden. Maar zo’n wijziging doe je niet in twee jaar.”
Binnen het CDA in Veenendaal is commotie ontstaan over de koerswijzigingen die de partij heeft gemaakt op het gebied van de zondagsrust en het bordeelbeleid.
Neerijnen
In Neerijnen hebben CDA, SGP en VVD dinsdag hun kandidaat-wethouders voorgedragen. CDA’er F. C. M. van het Hoofd zal, als de raad daarmee instemt, samen met de VVD-dame M. L. P. Sijbers en SGP’er D. Prosman het college vormen. Deze laatste komt niet uit Neerijnen, maar is tot op heden in de Rhenense politiek actief. Daar zat Prosman als wethouder Ruimtelijke Ordening in het college, maar de SGP moet in Rhenen nu in de oppositiebankjes plaatsnemen.
Rhenen
Met het vertrek van Prosman, die ook lijsttrekker was, komt een van de drie SGP-zetels in de Rhenense raad vrij. Deze wordt opgevuld door de nummer 4 op de SGP-lijst, W. G. Hulsman. De Progressieve Combinatie Rhenen, de PvdA en de VVD hebben dinsdagavond hun collegeprogramma gepresenteerd. Daarmee vallen CDA en SGP definitief buiten de boot.
Rijnwoude
De gemeente Rijnwoude gaat aan de slag met kernwethouders van CDA, PvdA en SGP/ChristenUnie. Dat betekent dat de drie wethouders ieder een deelgemeente krijgt toegewezen. Ze fungeren daarbij onder meer als eerste aanspreekpunt voor de bewoners.
CDA’er F. J. A. Uljee gaat zich bezighouden met de inwoners van Hazerswoude, PvdA’er C. de Best krijgt Koudekerk in zijn portefeuille en C. J. van Velzen (SGP/ ChristenUnie) neemt zijn woonplaats Benthuizen onder zijn hoede.
Dalfsen
De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hebben dinsdag overeenstemming bereikt over het collegeprogramma in Dalfsen. De fracties zullen de raad voorstellen om D. Laarman-Hemstede (CDA), T. de Vries (PvdA) en E. Goldsteen (ChristenUnie) als wethouder te benoemen.
Tiel
Het nieuwe college van B en W van Tiel wordt gevormd door PvdA, VVD, GroenLinks en D66. De voormalige bestuurspartners CDA en ProTiel doen niet meer mee. De nieuwe collegepartijen hebben dinsdag hun coalitieakkoord gepresenteerd. Daarin staat maar een beperkt aantal afspraken, omdat de partijen „de duale bestuurscultuur” zo veel mogelijk kans willen geven, aldus een verklaring.
Alkmaar
Twee wethouders van de Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA) hebben dinsdag aangekondigd per direct hun ontslag in te dienen. Zij besloten dit nadat het demissionair college het vertrouwen in de twee wethouders had opgezegd.
Aanleiding hiervoor waren schriftelijke vragen van OPA over vermeende brandonveiligheid van het nieuwe stadion van voetbalclub AZ. De PvdA heeft daarom het overleg met OPA over de coalitieonderhandelingen voor een nieuw college stopgezet.
Geleen
Limburgs tweede gemeente Sittard-Geleen (100.000 inwoners) krijgt een links-lokaal college. Dat bestaat uit de lokale lijst GOB en PvdA en GroenLinks, maakten de partijen dinsdag bekend.
De drie partijen wilden ook het CDA bij de coalitie betrekken. Maar ze stelden daarbij als voorwaarde dat de twee zittende CDA-wethouders dan geen wethouder meer mogen worden. Voor het CDA was deze eis onaanvaardbaar, waarop de partij afhaakte. De collegepartijen brengen het aantal wethouders terug van zes naar vier.