Overnames leveren geld op
AMSTERDAM (ANP) – De huidige fusie– en overnamegolf is gunstig voor aandeelhouders. De beurswaarde van de ondernemingen die op overnamepad zijn, stijgt meer dan het marktgemiddelde. Dit blijkt uit onderzoek van de adviesorganisatie Towers Perrin.
Voorheen vernietigden overnames alleen maar aandeelhouderswaarde. Tijdens de fusiegolf in 1988 lagen koersen gemiddeld 6 procent onder de marktwaarde. Bij de fusie– en overnamegolf van acht jaar geleden kwam de beurswaarde 2,5 procent lager uit dan van bedrijven die niet acquireerden.Ditmaal presteren ondernemingen gemiddeld 7 procent beter dan het marktgemiddelde, zo zei dinsdag Falco Valkenburg van Towers Perrin. Volgens hem zijn er drie redenen voor de omslag. Het boekenonderzoek is momenteel veel nauwkeuriger, er is meer aandacht voor de integratievoordelen en de beloningen van de topbestuurders. „Het gaat er nu veel serieuzer aan toe. De overnames zijn minder op machtsvergroting en meer op gezonde bedrijfsvoering gebaseerd".
Valkenburgs collega Marco Bosschetti gaf deze week in de Britse Financial Times het voorbeeld dat tot een overname werd besloten na een succesvol partijtje golf. „Dat is nu ongepast. Ondernemers gaan inmiddels veel evenwichtiger met dergelijke besluitvorming om".
De uitkomsten staan haaks op theorieën van economen dat de meeste fusies altijd mislukken en alleen maar waarde vernietigen. Zo heeft hoogleraar Hans Schenk van de Universiteit van Utrecht de zogeheten fusieparadox beschreven waaruit blijkt ondernemers meer uit angst en prestige overnames doen dan op basis van goed ondernemerschap.
Valkenburg wijst niet alleen op de effecten van regels voor goed ondernemingsbestuur die na de bedrijfsschandalen van begin 2000 zijn opgesteld. Ook de opkomst van durfkapitalisten hebben volgens hem een gunstige invloed. „Zij leven van overnames en pluizen alles eerst uit. Deze investeringsmaatschappijen kunnen zich geen verkeerde koop veroorloven".
Het onderzoek van Towers Perrin, samen uitgevoerd met de Britse Cass Business School, betrof overnames van tussen de 400 miljoen en 1,5 miljard dollar. Dataleverancier Dealogic heeft in het eerste kwartaal van dit jaar wereldwijd voor 912 miljard dollar aan overnames gemeten. Dat is het grootste som sinds de laatste drie maanden van 1999, ten tijde van de internethype.