Nieuw debat over veiligheid in VS
Het ogenschijnlijk op zichzelf staande schietincident van donderdag op de internationale luchthaven van Los Angeles heeft in de VS de discussie over veiligheidsmaatregelen tegen nieuwe terreurdaden doen oplaaien.
De autoriteiten vragen zich af hoe uitgerekend tijdens de extra beveiligde nationale Onafhankelijkheidsdag, en ook nog eens uitgerekend op een luchthaven, een man met liefst twee vuurwapens, een mes en extra patronen zijn slag kon slaan bij nota bene de balie van de Israëlische maatschappij El Al.
In The Los Angeles Times van vrijdag zegt burgemeester James Hahn van de Amerikaanse metropool dat het veiligheidsbeleid na 11 september vooral gericht bleef op controles van personen die een vliegtuig binnengaan. Het controleren van de toegang tot de luchthaven of van mensen bij een balie is er momenteel niet bij. De eerste burger van de miljoenenstad kondigde aan het veiligheidsbeleid nu nader onder de loep te zullen nemen.
The Washington Post stelde vrijdag vast dat de autoriteiten al langer bezorgd zijn over een mogelijke terreurdaad op de luchthaven van Los Angeles. In december 1999 werd een man aangehouden aan de Canadese grens met materiaal voor een bom bij zich. Hij bekende later een aanslag te hebben willen plegen op de luchthaven.
En vorige week nog bleek uit een proef van de Amerikaanse federale autoriteiten dat de wapencontroles op de luchthaven van LA ver onder de maat zijn, zelfs een van de slechtste van alle Amerikaanse luchthavens.
De precieze achtergrond van de schietpartij was overigens ook vrijdagavond nog onduidelijk. Er vielen bij het incident twee doden en drie gewonden. Een van de doden was de schutter, die door een beveiligingsbeambte werd uitgeschakeld.
De FBI en de politie gaan vooralsnog niet uit van een terroristische daad, maar voor Israël staat het als een paal boven water dat het schietincident wel een „terroristische aanslag” was. Dat heeft vrijdag een anonieme hoge Israëlische functionaris uit de gelederen van premier Sharon gezegd. De dader, van Egyptische afkomst, was bovendien bekend bij de Amerikaanse federale recherche FBI.
Al meteen na de aanslag zei het Israëlische consulaat in Los Angeles aan een aanslag te denken, omdat het om een balie van El Al ging én omdat het op de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag gebeurde. Ook de Israëlische pers leek daar vrijdag van uit te gaan. Volgens de krant Yediot Ahronot wijzen „alle tekenen” op een terreurdaad. Israëlische functionarissen herinnerden aan soortgelijke bloedige aanvallen door Palestijnen bij -de traditiegetrouw al streng beveiligde- El Al-balies in Rome en Wenen in 1985.