Buitenland

Geweld overschaduwt bezoek Rice

BAGDAD (ANP/AFP) – Door de ontploffing van een krachtige autobom maandagmiddag bij een moskee van sjiitische moslims in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zeker tien mensen omgekomen. Bijna veertig mensen raakten gewond. De zelfmoordaanslag kwam op de dag dat de Amerikaanse minister Rice van Buitenlandse Zaken en haar Britse collega Straw hun verrassingsbezoek aan Irak afrondden.

3 April 2006 19:47Gewijzigd op 14 November 2020 03:37

Eerder maandag hadden onbekenden op een markt in de Zuid–Iraakse stad Basra zes personen doodgeschoten. Het in meerderheid sjiitische Basra was tot nu toe het geweld tussen sjiitische en soennitische moslims, dat eind februari losbarstte, bespaard gebleven. In vooral het midden en noorden van Irak vielen de afgelopen weken meer dan 450 doden bij moordpartijen tussen de twee bevolkingsgroepen.Rice en Straw waren sinds zondag in Irak juist om de sjiieten en soennieten nader tot elkaar te brengen. Ze probeerden tevergeefs de impasse bij de vorming van een regering te doorbreken.

Vooral de benoeming van een premier blijft een heikel punt. De huidige premier Al Jaafari, een sjiiet, kreeg in eerste instantie de steun van het machtige religieuze sjiitische blok VIA, ondanks weerstand van Koerden en soennitische arabieren. Binnen de VIA nam de afgelopen dagen het verzet tegen zijn voordracht echter toe.

Rice en Straw lieten op een persconferentie niets los over wanneer er nu een nieuwe Iraakse regering komt. „Het is niet mijn verantwoordelijkheid, of die van meneer Straw, om te bepalen wie de nieuwe premier van Irak wordt", zei Rice. Wel riep zij de Iraki’s op een einde te maken aan het huidige politiek vacuüm.

Straw gaf toe dat er in Washington en Londen een zekere mate van ongeduld bestaat. „Wij weten dat coalitievorming altijd tijd kost. Maar dit kost meer dan dat". De verkiezingen waren medio december en sindsdien wordt er gesteggeld over een nieuwe regering.

Rice sprak zondag nog met de omstreden premier. Zij wees onder meer op zijn falen om een coalitie te vormen. Volgens ingewijden heeft de Amerikaanse president Bush zich uitgesproken tegen de herbenoeming van Jaafari. De premier wordt gebrek aan daadkracht verweten waardoor het geweld maar blijft uitdijen.

De Amerikanen en Britten willen een regering van nationale eenheid waarin ook de soennieten een plaats krijgen. Deze minderheid vormt de ruggengraat van de opstand. Door hen op te nemen in de regering hopen zij het geweld terug te dringen waardoor vervolgens coalitietroepen kunnen vertrekken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer