Economie

Investeerders trekken alles uit kast voor VNU

AMSTERDAM (ANP) – De groep investeerders die VNU wil overnemen, zal alle toegestane juridische middelen inzetten om VNU volledig in handen te krijgen. Het consortium wil minderheidsaandeelhouders desnoods via een juridische fusie uitroken. Maar volgens analisten is dat geen makkelijke weg.

3 April 2006 14:01Gewijzigd op 14 November 2020 03:37

De zes investeringsmaatschappijen, verenigd in Valcon, bieden 28,75 euro in contanten per aandeel, evenveel als het voorlopige bod. Inclusief de schulden van VNU komt de overnamesom uit op 8,6 miljard euro. Het bod zal worden toegelicht in de jaarvergadering van VNU op 18 april. Valcon wil minimaal 95 procent van de aandelen verwerven, voordat het investeringsvehikel het bod doorzet. De investeerders, het Nederlandse Alpinvest en de Amerikaanse Blackstone Group, Carlyle Group, Hellman & Friedman, Kohlberg Kravis Roberts (KKR) en Thomas H. Lee Partners, houden echter een slag om de arm. De groep kan de eis van 95 procent loslaten, in het geval minder dan 60 procent van de aandeelhouders zijn stukken aanbiedt, zo blijkt uit het maandag verschenen biedingsbericht.Het Amerikaanse beleggingsfonds Fidelity, dat ongeveer 15 procent van VNU bezit, heeft al gezegd dat steun van zijn kant onwaarschijnlijk is. De Amerikaanse vermogensbeheerder Knight Vinke heeft het bod resoluut van de hand gewezen. De twee speelden samen met het Amerikaanse beleggingsfonds Templeton een cruciale rol bij het mislukken van de miljardenovername van IMS Health vorig jaar. Het drietal heeft meer dan 40 procent van de aandelen VNU in handen.

Valcon wil tegenstribbelende aandeelhouders desnoods via een juridische fusie uitroken. In een dergelijke constructie krijgen de minderheidsaandeelhouders van VNU mogelijk aandelen in een niet–beursgenoteerde besloten vennootschap. Dat vooruitzicht is zeer onaantrekkelijk, omdat de aandeelhouders daardoor moeilijker van hun stukken afkomen.

Volgens analist Sander van Oort bij Van Lanschot Bankiers is een juridische fusie geen vanzelfsprekende oplossing. Hij doelt daarmee op het Zweedse Tele2 dat op die manier heeft geprobeerd de minderheidsaandeelhouders van Versatel uit te roken, maar bakzeil haalde bij de rechter.

De morrende Amerikaanse aandeelhouders willen liever dat VNU wordt opgesplitst, omdat dit 35 tot 40 euro per aandeel zou opleveren. Credit Suisse en Rothschild, ingehuurd om het bod van Valcon te beoordelen, komen beide tot de conclusie dat het overnamebod van 28,75 per aandeel redelijk en evenwichtig is. Opmerkelijk is dat Rothschild in een van de rekenmodellen tot een waarde van 35,80 per aandeel komt. Analist Van Oort vraagt zich af tot op welke hoogte de prijs van 28,75 dan redelijk is. Hij denkt dat steeds meer aandeelhouders zich tegen het bod zullen keren. „Een bestuurscrisis dreigt”, aldus de analist.

De voltallige raad van commissarissen stapt waarschijnlijk op als de aandeelhouders het overnamebod afwijzen. De positie van financieel directeur Rob Ruijter wordt dan ook onhoudbaar. Bestuursvoorzitter Rob van den Bergh heeft al zijn vertrek aangekondigd.

VNU noteerde maandag aan het begin van de middag op de effectenbeurs van Amsterdam 0,3 procent hoger op 26,92 euro. Dat is ruim onder het bod, wat erop duidt dat de markt sceptisch staat tegenover het slagen van de overname.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer