Buitenland

Chirac tekent toch werkgelegenheidswet

PARIJS (AP) - De Franse president Jacques Chirac heeft zondag zijn handtekening gezet onder de werkgelegenheidswet waar al weken hevig tegen wordt geprotesteerd, echter met het verzoek deze niet in werking te laten treden.

3 April 2006 09:56Gewijzigd op 14 November 2020 03:37

Chirac heeft al aangekondigd dat de door premier Dominique de Villepin ingediende wet met oog op de heftige kritiek zal worden aangepast. Zo wil hij de periode waarin werkgevers jongeren onder de 26 jaar zonder opgaaf van reden kunnen ontslaan, terugbrengen van twee tot één jaar. Ook zullen werkgevers wat hem betreft enige vorm van motivatie voor ontslag moeten geven.De vakbonden hopen met een reeks nieuwe demonstraties en stakingen vanaf morgen de wet alsnog geheel van tafel te krijgen. De leider van de CFDT, François Chérèque, voorspelde een lange strijd en verzekerde dat die niet zou inzakken als volgende week de voorjaarsvakantie begint. Veel onderwijsinstellingen zijn nu al dicht door protestacties van scholieren en studenten.

De fractieleider van de regeringspartij in het parlement, Bernard Accoyer, zei dat hij vanaf morgen met vakbondsleiders zal spreken om hun mening te horen, zoals Chirac heeft gevraagd, voordat er een nieuwe versie van de wet wordt opgesteld.

Chirac zei het wetsontwerp in zijn oorspronkelijke vorm te hebben getekend uit respect voor de Franse overheidsinstellingen, omdat de wet is aangenomen door het parlement en de Constitutionele Raad, het hoogste rechtscollege.

Chiracs dubbelzinnige optreden kan worden gezien als een poging De Villepin gezichtsverlies te besparen, omdat hij de wet waar de premier zijn politieke loopbaan voor op het spel heeft gezet theoretisch overeind houdt.

Maar zijn aankondiging, zaterdag, dat niet de regering, maar het parlement zal worden belast met het opstellen van een nieuwe wet wordt gezien als beledigend voor de premier en een kans voor diens rivaal, minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy, om zijn positie als opvolger van Chirac in 2007 te versterken. CFDT-leider Chérèque zei dat hij en andere vakbondsleiders zaterdag al waren benaderd door Sarkozy, die aan het hoofd staat van de regerende UMP en die heeft voorgesteld de wet op te schorten. „Ons contact is niet langer de premier, maar de parlementsleden van de UMP en Nicolas Sarkozy”, zei hij.

De Villepin zei in een vraaggesprek met de zondagskrant Le Journal du Dimanche dat hij zich niet verloochend voelt door Chirac. Hij zei dat de doelen die hij met zijn beleid voor ogen heeft verkeerd of slecht begrepen worden en dat hij dat uitermate betreurt.

Op de vraag of hij zelf fouten heeft gemaakt, zei hij: „Natuurlijk, in het politieke bedrijf worden altijd fouten gemaakt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer