Binnenland

„Politiek kent homolespakket niet”

AMSTERDAM - Eerst goed geïnformeerd zijn, dan pas iets roepen. Dat uitgangspunt had de Tweede Kamer volgens stichting Different moeten hanteren voordat ze het lespakket van de stichting over homoseksualiteit veroordeelde.

L. Vogelaar
31 March 2006 23:02Gewijzigd op 14 November 2020 03:37

CDA, PvdA, GroenLinks en D66 waren vrijdag eendrachtig in hun bezwaren tegen het dinsdag gepresenteerde lespakket ”Helemaal anders”. Het lesmateriaal zou ervan uitgaan dat homoseksuele gevoelens kunnen overgaan en zou jongeren stimuleren deze gevoelens te onderdrukken.Staatssecretaris Ross-van Dorp, verantwoordelijk voor het homobeleid, beloofde hierover met minister Van der Hoeven van Onderwijs te gaan praten. De bewindsvrouw wilde geen oordeel geven over een pakket dat ze nog niet had ingezien, maar stelde wel dat ze nog nooit had meegemaakt dat „homoseksuele gevoelens overwaaien.”

Niet alleen de staatssecretaris, maar ook de Kamerleden hebben de lessen nog niet gezien, vermoedt docent R. Siebesma van Different, het vroegere Evangelische Hulp Aan Homofielen, onderdeel van de Stichting Tot Heil des Volks. „Natuurlijk zeggen wij niet dat mensen gevoelens moeten onderdrukken. Dat levert alleen maar spanning op en het is geen blijvende oplossing. Wij zeggen: aanvaard je gevoelens, maar besef dat je ze niet hoeft te beschouwen als aanduiding van je identiteit. Je kunt leren ermee om te gaan zonder eraan toe te geven. Dat kan door je te bezinnen op je persoonlijke geschiedenis: wat is er gebeurd waardoor deze gevoelens zich hebben ontwikkeld? De basis hiervoor kan al op heel jonge leeftijd gelegd zijn.”

Volledig homoseksueel
„Wij geloven dat onze seksualiteit niet zo statisch is als wel wordt beweerd”, zegt Siebesma. „Ieder mens bevindt zich ergens op de schaal van Kinsey, waarbij 0 staat voor volledig heteroseksueel en 6 voor volledig homoseksueel. Verschuiven op die schaal is mogelijk, en we zien dat in de praktijk van onze hulpverlening ook gebeuren: mensen worden minder op hun gevoelens gefixeerd, zodat het probleem minder op de voorgrond staat. Vervolgens zeggen we: maak het bespreekbaar, zowel in het gebed tot God als in gesprekken met vertrouwde mensen. Dat haalt de spanning er wat af. Daardoor kun je als christen gemakkelijker de juiste keuzes maken, bijvoorbeeld door niet toe te geven aan homoseksuele fantasieën.”

Nadenken over je identiteit en geschiedenis kan vervolgens leiden tot verdere groei van je persoonlijkheid, aldus Siebesma. „Daarbij worden homoseksuele gevoelens hanteerbaar en kunnen die op langere termijn zelfs verdwijnen.”

De lesmodule wil scholieren stimuleren kritisch om te gaan met moderne opvattingen over homoseksualiteit. „Er is toch niets mis mee als jongeren leren kritisch te denken?”

tussenkop (u16(Niet polariserend

Siebesma juicht het toe dat de staatssecretaris het lespakket gaat bestuderen. „Ze zal tot de conclusie komen dat wij uitgaan van respect voor mensen met een andere gerichtheid en dat we niet polariserend bezig zijn.”

Het lespakket is bedoeld voor de bovenbouw van havo en vwo. In de toekomst wil de stichting Different soortgelijke lessen voor het vmbo ontwikkelen. Christelijke scholen hebben volgens de stichting grote behoefte aan voorlichtingsmateriaal dat bij hun identiteit past. Ze wezen anderhalf jaar geleden verspreiding van het tijdschrift van Expreszo, de jongerenafdeling van homo-organisatie COC-Nederland, massaal af.

Van der Hoeven en Ross beklemtoonden toen dat scholen de vrijheid hebben om zelf te bepalen hoe ze invulling geven aan het thema homoseksualiteit. „Het feit dat dit project wordt gesubsidieerd, wil niet zeggen dat scholen ook verplicht zijn het materiaal te gebruiken”, schreven de bewindslieden aan de Kamer. „De situatie met betrekking tot homotolerantie, en daarmee dus ook de aanpak, verschilt per school.”

Inmiddels toont een aantal scholen en kerken belangstelling voor het nieuwe lespakket van stichting Different. Negatieve reacties komen er ook binnen, nadat zowel de media als de homo-organisatie COC aandacht hebben besteed aan ”Helemaal anders”.

De conclusies van de Kamerfracties zijn overhaast, vindt Siebesma. „Je mag in dit land toch verschillende meningen hebben? Dan is het kwalijk dat Kamerleden nu al zeggen dat ze zijn geschrokken en vragen of dit wel kan.”


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer