PKN besluit tot regeling voor Lunteren
LUNTEREN - De kleine synode van de Protestantse Kerk heeft vrijdagmiddag achter gesloten deuren besloten tot een regeling tussen de hervormde gemeente (PKN) en de Nederlandse hervormde gemeente (in h.v.) van Lunteren voor wat de kerkelijke goederen betreft. Het is de eerste definitieve regeling die getroffen wordt in een gemeente die door de scheuring is gespleten.
Ds. G. J. Wisgerhof, voorzitter van de commissie van bijzondere zorg (cbz), lichtte vrijdag na afloop van de vergadering van de kleine synode de definitieve regeling toe.In grote lijnen komt de definitieve voorziening van de cbz er volgens hem op neer dat de Bethelkerk en een van de drie pastorieën worden toegewezen aan de Nederlandse hervormde gemeente (in h.v.). De pastorie aan de Klomperweg, die eigendom blijft van de hervormde gemeente, kan, zolang de huidige hersteld hervormde predikant daar woont, door de Nederlandse hervormde gemeente (in h.v.) gehuurd worden.
De regeling waartoe de kleine synode nu besloten heeft, is niet helemaal overeenkomstig de regeling die de kerkenraden van beide Lunterse gemeenten hadden voorgesteld. „Wij hebben correcties aangebracht, juist met het oog op de toekomst van de hervormde gemeente in Lunteren”, aldus ds. Wisgerhof. Zo moet de hervormde gemeente volgens hem ook geld hebben voor het opknappen van achterstallig onderhoud aan de monumentale Oude Kerk en de verbouw van het zogenaamde Meestershuis tot een kerkelijk centrum.
Aan een van de belangrijkste voorwaarden van de cbz om tot een regeling te komen, namelijk het scheiden van de ledenbestanden van de hervormde gemeente en de Nederlandse hervormde gemeente (in h.v.), is volgens hem voldaan. Van de leden hebben uiteindelijk ruim 1850 mensen te kennen gegeven bij de Nederlandse hervormde gemeente (in h.v.) te willen horen. Ruim 1600 leden willen behoren bij de hervormde gemeente. „De ongeveer 900 leden die eerst niet gereageerd hadden, zijn een tweede keer benaderd”, zegt ds. Wisgerhof. „Een aantal van hen heeft zich laten uitschrijven, anderen hebben alsnog te kennen gegeven bij welke gemeente ze willen behoren.”
Op dit moment worden alle kerkelijke goederen in Lunteren, volgens ds. Wisgerhof, nog beheerd door de Nederlandse hervormde gemeente (in h.v.). „Een van de voorwaarden voor deze regeling is dan ook dat de goederen worden overgedragen aan de hervormde gemeente. Ook zullen de aflossingen voor leningen die op over te dragen gebouwen rusten, door de Nederlandse hervormde gemeente (in h.v.) voldaan moeten worden.”
Ds. Wisgerhof zegt verder dat de PKN niet als voorwaarde stelt dat de Nederlandse hervormde gemeente (in h.v.) zich terugtrekt uit de zogenoemde ”verklaring voor recht”-procedure. Hierin eist de Hersteld Nederlandse Hervormde Kerk het recht op om zich de voortzetting van de Nederlandse Hervormde Kerk te mogen noemen met behoud van naam en goederen. „Wij stellen die voorwaarde niet, omdat we niemand de toegang tot de rechter willen of kunnen ontzeggen. Ook is het zo dat, mocht de rechter de PKN in het gelijk stellen, wij niet op deze regeling zullen terugkomen. Eens gegeven blijft gegeven. Maar als op termijn de rechter mocht uitspreken dat de herstelden zich met goederen en al van de Hervormde Kerk mochten losmaken -en dat zou betekenen dat er veel meer goederen in Lunteren naar de herstelden moeten dan in deze regeling het geval is-, dan zullen wij dat ook accepteren.”
Noch de hervormde gemeente noch de Nederlandse hervormde gemeente (in h.v.) is vooraf van de definitieve regeling door de cbz op de hoogte gebracht. „Wij hebben eenieder gehoord. Dat zijn we verplicht, maar uiteindelijk nemen we onze eigen beslissing. Dat is de taak die ons door de synode is opgedragen.”
Beide gemeenten in Lunteren hebben overigens het recht tegen de beslissing in beroep te gaan bij de commissie voor bezwaren en geschillen van de PKN. „Dat geldt inderdaad ook voor de herstelden”, bevestigde ds. Wisgerhof desgevraagd.