„Informateur is dienstverlener”
RIJSSEN - Zo’n 55 uur besteedde Eerste Kamerlid voor de ChristenUnie prof. dr. ir. E. Schuurman de afgelopen weken aan zijn taak als informateur in de gemeente Rijssen-Holten. „Het was erg druk, veel heen en weer rijden tussen Breukelen en Rijssen, maar ik vond het ontzettend leuk om te doen.”
De CU-senator maakte vorige week in een eindrapportage alvast de balans op. In mijn ogen heeft de bestaande brede regenboogcoalitie van SGP, CU, CDA, PvdA en Gemeentebelangen de meeste kans van slagen.”De Twentse gemeente behoort tot de selecte groep gemeenten die voor de coalitievorming een informateur van buiten de gemeentegrenzen aantrokken. Tot nu toe is het fenomeen vrij zeldzaam voor met name plattelandsgemeenten. In Rijssen-Holten zijn de onderhandelende partijen er nog niet uit. De PvdA zou momenteel gesprekken voeren met CDA en Gemeentebelang om de mogelijkheden voor een coalitie te onderzoeken. Samen hebben de drie partijen een krappe meerderheid.
Uw taak zit erop?
„Dat gaat te ver. Mijn taak zou erop kunnen zitten, maar dat is allerminst zeker. De gemeenteraad heeft mij gevraagd als informateur op te treden. Ik heb voortzetting van de bestaande brede coalitie geadviseerd. Als die er komt is niet direct een formateur meer nodig. Als dat wel het geval zou zijn, zeg ik geen nee.”
Was u vereerd met het verzoek van Rijssen-Holten?
„Absoluut. Ik ken de omgeving goed, omdat ik regelmatig in Holten op vakantie ga. Het was daarom ook geen complete verrassing dat de fractievoorzitter van de grootste partij -de SGP- mij belde met het verzoek.”
PvdA-wethouder Ter Keurst vindt een externe informateur maar overdreven, zo liet hij tegenover het Twentse opinieweekblad De Roskam weten.
„De gemeenteraad heeft zich unaniem uitgesproken voor mijn komst, dus ook de PvdA-fractie. Wethouder Ter Keurst kan het overdreven vinden, maar hij maakt geen deel uit van de fractie. Zijn opmerkingen als man van de PvdA zijn in geen enkele bespreking met mij aan de orde geweest.”
Zowel de ChristenUnie als de SGP dreigt nu buiten de boot te vallen.
„Bij de besluitvorming over de fusie tussen Rijssen en Holten heb ik in de Eerste Kamer tegengestemd. De herindeling gaf veel spanning tussen de twee kernen, maar uiteindelijk kwam er een prachtige oplossing in de vorm van een breed college waarin de identiteit van noch Holten, noch Rijssen tekort werd gedaan. De verkiezingsuitslag liet ook zien dat de kiezer er tevreden over was. Slechts één zetel ging naar de PvdA, de VVD verloor en eentje en voor de rest veranderde er niets. De fracties van CDA, SGP en CU hebben zich in de besprekingen met mij voorstander getoond van een voortzetting van de regenboogcoalitie. Dat betekent dat minimaal 15 van de 25 raadsleden daar positief tegenover staat.”
Wat zijn de voordelen van een informateur van buiten de eigen gemeente?
„Iemand van buiten de gemeente staat onbevangen tegenover allerlei politieke kwesties. De raad van Rijssen-Holten had eerder al een motie aangenomen dat het aantal wethouders terug moest van vijf naar vier. Dat geeft al een signaal dat opnieuw oud zeer tussen de partijen boven tafel zou kunnen komen. In kranten schreven sommige mensen over mij: Schuurman moet dingen uitspreken die de partijen niet tegen elkaar durven zeggen. Ik ken zowel Rijssen als Holten goed. Het zijn twee verschillende culturen. Voordat hij het weet, gaat een informateur uit de eigen gemeente daar niet goed mee om, omdat hij er middenin zit.”
Wat zijn de nadelen?
„Een externe informateur kan het proces van coalitievorming onnodig ophouden. Het moet gewoon allemaal niet te lang duren. In Rotterdam bijvoorbeeld duurt het vreselijk lang. Het gaat daar veel te gewichtig worden en zo gewichtig is het allemaal niet. Een informateur is een dienstverlener. Ik ben niet naar Rijssen-Holten gekomen om er mijn verhaal neer te leggen, maar om de diverse partijen dichter bij elkaar te brengen.”
Zou u het nog eens elders willen proberen?
„Het is geweldig om te mogen doen. Het heeft me verbaasd dat ik in een periode van tien dagen zo ontzettend veel kennis heb kunnen opbouwen van de samenstelling van een gemeente. Ik geniet er altijd al van om met mensen om te gaan, zowel met studenten als met politici.”