Binnenland

Drie jaar cel geëist tegen schoolbestuurder

AMSTERDAM (ANP) – Justitie heeft donderdag voor de rechtbank in Amsterdam drie jaar cel geëist tegen Mohamed C., voormalig voorzitter van de Stichting Islamitische Basisscholen Amsterdam (SIBA). Justitie verdenkt de 55–jarige C. ervan tussen 2000 tot 2004 bijna een half miljoen euro achterover te hebben gedrukt.

30 March 2006 15:28Gewijzigd op 14 November 2020 03:36

Het geld was een deel van de subsidies die het ministerie van Onderwijs en de gemeente Amsterdam hebben verstrekt aan deze stichting, die vier islamistische basisscholen in Amsterdam onder haar hoede heeft.„Dit is misbruik van gemeenschapsgeld, en dat is niet te tolereren in deze maatschappij", aldus officier van justitie H. Oppe. C. heeft facturen verstuurd naar de SIBA namens de door hemzelf opgerichte stichting Aide Memoire, waarvan hij ook voorzitter was. Hij bracht diensten als ’consultancy’ en ’training’ in rekening. Als voorzitter van de SIBA liet hij de facturen van zijn eigen stichting vervolgens uitbetalen. Volgens het openbaar ministerie (OM) heeft de stichting van C. nooit werkzaamheden verricht voor de SIBA.

B. Schnier, de raadsvrouw van de verdachte, zei dat haar cliënt „zich met hart en ziel heeft ingezet voor de scholen". De man, die niet aanwezig wilde zijn in de rechtszaal, had ook verklaard dat het geld naar ’goede doelen’ is gegaan. Bewijzen hiervan kon hij echter niet overleggen. „C. staat met een mond vol tanden, hij kan geen enkel goed doel noemen", aldus Oppe. „Het geld is gewoon foetsie".

Justitie ontdekte dat C. regelmatig geld van zijn stichting naar privérekeningen in Nederland en Marokko overmaakte en vaak grote bedragen pinde. De voormalig schoolbestuurder bleek veel geld te hebben uitgegeven bij de Makro, onder andere voor kattenvoer, kleding en een dvd–recorder. Oppe: „Dat heeft niets te maken met de stichting". Ook vond de politie in zijn woning foto’s van woningen in Marokko. Er loopt nog een rechtshulpverzoek in Marokko om informatie los te krijgen over deze geldstromen.

Het OM verwijt C. ook dat hij twee illegalen in dienst had, gefraudeerd heeft met een WAO–uitkering en in het bezit was van verboden munitie. In zijn huis vond de politie 49 kogels.

De man wordt niet verdacht van het doorsluizen van geld naar terroristen. Vlak na zijn aanhouding twee jaar geleden deden die geruchten de ronde. „Dat verhaal heeft mijn cliënt enorm beschadigd", aldus Schnier. „Hij heeft het stempel gekregen van een radicaal en een extremist en heeft de voorzittersfunctie van een moskee moeten neerleggen. Terwijl hij altijd een gematigde lijn voorstond".

De rechtbank doet uitspraak op 13 april.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer