Koninklijk Huis

Liefde bloeit op tussen Nederland en Argentinië

BUENOS AIRES - Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima nuttigden vandaag in de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Buenos Aires een themalunch over de toekomst van Argentinië. Die lunch, waarbij onafhankelijke denkers aanschoven, moet onder andere inzicht bieden in het complexe verleden van het land.

Marie van Beijnum
30 March 2006 12:20Gewijzigd op 14 November 2020 03:36
BUENOS AIRES – Het staatsbezoek van koningin Beatrix, prins Willem Alexander en prinses Máxima was gisteren voorpaginanieuws van Argentijnse kranten. Het officiële bezoek aan Máxima’s geboorteland begon vandaag en duurt drie dagen. FotoANP
BUENOS AIRES – Het staatsbezoek van koningin Beatrix, prins Willem Alexander en prinses Máxima was gisteren voorpaginanieuws van Argentijnse kranten. Het officiële bezoek aan Máxima’s geboorteland begon vandaag en duurt drie dagen. FotoANP

Bij een voorspeld temperatuurtje van 23 graden Celsius begon koningin Beatrix, in gezelschap van de kroonprins en zijn vrouw, vandaag aan haar staatsbezoek aan Argentinië. Ze was al vanaf vorige week vrijdag in het geboorteland van haar schoondochter en streek met haar gezelschap neer in het zuidelijke El Calafate. Reisgidsen beschrijven deze locatie als een van de vijftien mooiste bestemmingen in Argentinië.Het gevolg van de Koningin ontspande zich, bekeek imponerende gletsjers, reed paard en verorberde een Patagonisch biefstukje. Dat gebeurde in aanwezigheid van de prinsesjes Amalia en Alexia, de hofhouding en Máxima’s ouders.

Via Uruguay vloog vanmorgen het regeringsvliegtuig PH-KBX binnen op de nationale luchthaven Aeroparque J. Newberry. De gebeurtenis werd opgeluisterd door 21 saluutschoten, het ten gehore brengen van twee volksliederen en de inspectie van de erewacht voor de koningin. Vervolgens verwelkomden president Kirchner en zijn echtgenote Christina Fernandez de Kirchner het Nederlandse bezoek in de Witte Kamer van het Roze Huis (het Casa Rosada ofwel het presidentiële paleis).

Het staatsbezoek aan Argentinië had allesbehalve voor de hand gelegen als prins Willem-Alexander niet met de Argentijnse Máxima Zorreguieta was getrouwd. „De betrekkingen van Argentinië en Nederland droegen tot 2002 voornamelijk een commercieel en economisch karakter”, vertelt de Nederlandse ambassadeur in Argentinië, R. J. van Houtum. Politiek gezien waren de relaties nauwelijks interessant. Maar met het huwelijk van de prins kwam daar verandering in. „De belangstelling van Nederlanders voor Argentinië stijgt. Argentinië is populair in Nederland”, aldus Van Houtum, die signaleert dat de liefde tussen Nederlanders en Argentijnen zelfs tot „meer gemengde huwelijken” leidt.

Uit de Argentijnse media blijkt dat Máxima inmiddels in haar geboorteland de status van een bekendheid heeft gekregen. Maar het is overdreven te stellen dat zij kan worden vergeleken met een Eva Peron, die aan het einde van de jaren veertig complete massa’s tot hysterie bracht. „Máxima is en blijft gewoon het rijke meisje uit de Barrio Norte (chique wijk van Buenos Aires) dat toevallig een Nederlandse prins heeft getrouwd”, verzekert Federico Fahsbender van het boulevardblad Gente.

Het huwelijk van de prins met Máxima bracht problemen met zich mee in Nederland. Vader Jorge Zorreguieta was staatssecretaris en later minister van Landbouw ten tijde van de militaire dictatuur (1976-1983). Een themalunch over de toekomst van de Argentijnse maatschappij moest koningin Beatrix vandaag óók inzicht bieden in de complexe geschiedenis van het land. Hoe ga je om met wonden die nog niet zijn geheeld?

De mensenrechtensituatie laat nog steeds te wensen over, stelt ambassadeur Van Houtum, wijzend op de slechte omstandigheden in gevangenissen. Hij ziet het wel als een vooruitgang dat president Kirchner amnestiewetten ongedaan heeft gemaakt. Daardoor zijn onderzoeken hernieuwd en strafprocessen heropend.

Het bezoek van de Koningin, vanmiddag, aan de tentoonstelling van de Anne Frank Stichting in de Banco de la Nación Argentina valt eveneens onder het hoofdstuk van de mensenrechten. Deze karig uitgeruste expositie reist sinds anderhalf jaar door Argentinië en is nu in de hoofdstad Buenos Aires beland. Hier zijn zes panelen toegevoegd met informatie over de Argentijnse militaire dictatuur.

Diego Puls heeft de teksten in het Nederlands vertaald, om het de Koningin gemakkelijk te maken. Puls, een in Buenos Aires geboren Nederlander, vertaalde het dagboek van Anne Frank in het Spaans. Hij bevestigt dat er momenteel echt werk van wordt gemaakt om de Argentijnse politie te „vermenselijken.”

De Anne Frank Stichting ondersteunt via projecten de bewustwording van Argentijnse politieagenten als het over mensenrechten gaat. Hector Shalom, van Joodse origine en coördinator van de stichting in Buenos Aires: „We beschouwen het bezoek van de Koningin als belangrijk, omdat het gaat over de Tweede Wereldoorlog en de dictatuur in Argentinië. Over waarheid, gerechtigheid en verzoening.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer