Rechter verbiedt bordeel Veenendaal
VEENENDAAL - Het Veenendaalse bordeel Xandra aan het Schrijverspark moet binnen zes weken dicht. Deze uitspraak van de bestuursrechter doorkruist de coalitieonderhandelingen. Intussen rammelen bezoekers nog regelmatig aan de deur van omwonenden.
De sluiting is het gevolg van een uitspraak gisteren van de rechtbank in Utrecht. Deze vernietigde het besluit van burgemeester T. Elzenga, die het bordeel ook dit jaar een nieuwe exploitatievergunning verleende voor de activiteiten aan het Schrijverspark.Sluiting kan alleen worden voorkomen als de burgemeester binnen zes weken een nieuwe onderbouwing levert van het besluit. De gemeente moet dan wel een nieuwe locatie zoeken voor het bordeel. Burgemeester Elzenga wilde vanmorgen nog niet zeggen hoe het nieuwe besluit gaat uitvallen.
Hij zegt zicht niet aangesproken te voelen door de correctie van de bestuursrechter. Elzenga: „Het is een beslissing van het college om het bordeel niet te verplaatsen. Het besluit is in eerdere jaren ook al aangevochten, zonder succes. Misschien dat de overlast is toegenomen, en de buurt daarom nu wel gelijk kreeg.”
Hebt u de overlast van een bordeel in een woonwijk onderschat?
„Ik heb vaak contact gehad met de omwonenden en ik kan me goed voorstellen dat zoiets overlast geeft.”
Maar aan uw begrip alleen hebben de bewoners niets.
„Klopt. Maar we hebben erover gesproken, en verplaatsen is voor dit college geen optie gebleken. Hoe dat in een volgend college zal zijn, weet ik niet. Het besluit erover zal ongetwijfeld inzet zijn van de onderhandelingen.”
De uitspraak van de rechter valt terwijl de Veenendaalse collegeonderhandelingen in volle gang zijn. Vorige week werd bekend dat de onderhandelende partijen (PvdA, CDA, VVD en nu ook Lokaal Veenendaal) geen ruimte meer zagen voor de ChristenUnie- de grootste partij in Veenendaal- in een nieuw college. Dit onder meer omdat deze partij weigert mee te werken aan de verplaatsing van het bordeel als dit ook uitbreiding van het aantal ’werkkamers’ inhoudt. Het CDA, dat daar eerder tegen was, zegt dat nu niet meer te zijn.
Raadslid De Heer voerde vorige week namens de ChristenUnie de onderhandelingen. „Wij zien de uitbreiding van het aantal kamers als een principieel punt. Wij zien wel plaats voor onszelf in een nieuw college, maar dan met een minderheidsstandpunt: geen uitbreiding voor het bordeel.”
Voor de ChristenUnie is niet-uitbreiden een principieel punt. „Een bordeel hoort niet in een woonwijk, dus verplaatsing is gewenst. Maar daar mag nooit uitbreiding bij horen. Daar houden wij aan vast.”
De Heer is het niet eens met verwijten van andere partijen dat de CU eerder de verplaatsing zou hebben tegengehouden. „Dat was een besluit van alle collegepartijen. De verkiezingen kwamen eraan en men durfde het kennelijk niet aan om daarover te beslissen.”
Buurtbewoner Michael Melssen toonde zich vanmorgen opgetogen. Hij is een van de Schrijversparkbewoners die de kwestie bij de rechter aanhangig maakten. „We zijn blij dat de rechter nu na vijf jaar ook vond dat de gemeente onjuist heeft gehandeld door het bordeel te handhaven in de flat aan het Schrijverspark.”
Melssen zegt dat de bewoners al jaren last hebben van het bordeel, en dan vooral van de bezoekers. „De gemeente heeft bepaald dat het bordeel op zon- en feestdagen dicht is en na 22.00 uur. Dat betekende dus dat er vaak bezoekers aan de deur stonden te rammelen. Of ze kwamen bij buurtbewoners informeren.”
De gemeente denkt nu aan plaatsing op het industrieterrein. Is dat wel een goede plaats voor een bordeel?
„Ik weet niet of dat beter is. Ik ben op zich ook niet principieel tegen een bordeel. Als het maar weggaat uit onze buurt.”
Bordeeleigenares Meijer was donderdagmorgen niet bereikbaar voor commentaar.