Binnenland

Kamer steunt toch huurbeleid Dekker

DEN HAAG - Met ingang van 1 januari 2007 komt er meer marktwerking in de huursector. De Tweede Kamer gaat akkoord met de gewijzigde plannen van minister Dekker van Volkshuisvesting, zo bleek dinsdag.

Redactie politiek
29 March 2006 10:13Gewijzigd op 14 November 2020 03:36

De fracties van CDA, VVD en LPF, die samen een nipte meerderheid vormen, gaven tijdens een commissievergadering hun fiat aan de voornemens van de bewindsvrouw. D66 zal waarschijnlijk ook voorstemmen. De linkse oppositie is tegen. ChristenUnie en SGP deden niet mee aan het debat.Enkele weken geleden kwam Dekker nog in botsing met de Kamer over de liberalisering van de huurmarkt. CDA en D66 eisten toen extra garantie voor zittende huurders. Die toezegging deed Dekker na overleg in het kabinet. Huurders die in huizen wonen waarvan de huren naar marktwaarde worden opgetrokken, krijgen na 2010 niet te maken met extreme stijgingen. Pas als de huurders het huis uitgaan, mogen woningcorporaties de huren optrekken tot marktwaarde.

Minister Dekker wil in totaal een kwart van de huurwoningsector liberaliseren. Kern daarvan is dat de huurprijzen van de woningen die nu kunstmatig laag zijn, naar hetzelfde niveau mogen als vergelijkbare woningen op de vrije markt. Op dit moment is 5 procent van de huursector geliberaliseerd. Verhoging van dit percentage naar 25 procent betekent dat de huur van 600.000 woningen op den duur met tientallen procenten zal stijgen.

De bewindsvrouw stelt voorwaarden aan de liberalisering. Corporaties mogen de huren pas verhogen als ze veel nieuwe woningen bouwen en het woningtekort in een regio maximaal 1,5 procent bedraagt.

Minister Dekker denkt dat het vrijlaten van huren de corporaties zal stimuleren meer en verschillende soorten woningen te bouwen. Als er meer soorten woningen komen, zullen mensen eerder vanuit goedkope naar duurdere huizen gaan, zo redeneert Dekker.

De linkse oppositie vindt dat minister Dekker te weinig is tegemoetgekomen aan de wensen van de Kamer. Starters zullen het door de plannen van de bewindsvrouw moeilijker krijgen. Het aanbod van goedkope huurwoningen zal namelijk teruglopen. PvdA en GroenLinks vrezen verder dat ook mensen die door gezinsuitbreiding, ouderdom of herstructurering hun huis uit moeten, veel duurder uit zullen zijn.

In de samenleving roepen de plannen van Dekker uiteenlopende reacties op. De Woonbond, die huurders verenigt en op 8 april in Amsterdam een grote demonstratie organiseert, wil een proces tegen Dekker aanspannen. De extra huurverhoging voor de geliberaliseerde woningen is volgens Woonbondvoorzitter Van Veen strijdig met het Burgerlijk Wetboek.

Daarentegen vindt de Raad van Economische Adviseurs (REA) de liberaliseringsplannen van Dekker lang niet ver genoeg gaan. Dat staat in een advies dat dinsdag is uitgebracht aan de Tweede Kamer. De woningmarkt is volgens de raad geen markt maar een bestuurlijke verdelingsmachine. De markt zit op slot voor mogelijke huurders en potentiële huizenkopers. Starters moeten vaak jarenlang wachten op een goedkopere huurwoning of zijn aangewezen op dure koopwoningen, aldus de REA.

De oplossing is huurliberalisering met een overgangstermijn en compensatie via een belastingverlaging voor lage inkomens. Daarnaast moeten er soepeler regels komen voor het bouwen van nieuwe woningen, zo staat in het advies.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer