Economie

Fed verhoogt rentetarief opnieuw

NEW YORK - Het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Fed, heeft dinsdag voor de vijftiende achtereenvolgende keer de basisrente met 0,25 procentpunt verhoogd. De vergadering van het FOMC, de beleidscommissie van de centrale banken, werd de afgelopen twee dagen voor het eerst voorgezeten door de nieuwe voorzitter Fred Bernanke.

Van onze correspondent
29 March 2006 10:11Gewijzigd op 14 November 2020 03:36

Het FOMC verhoogde de basisrente (federal funds rate) tot 4,75 procent en liet in een begeleidende verklaring doorschemeren dat dit mogelijk nog niet het einde is van de verhogingen waarmee Greenspan in juni 2004 begon. „Continuïteit is duidelijk de boodschap van Bernanke en dat is geruststellend, ook al verwachtten sommige collega’s dat met het vertrek van Greenspan ook een eind zou komen aan de renteverhogingen”, aldus econoom Andrew Tilton van investeringsbank Goldman Sachs.De verklaring van de Fed was dinsdag vrijwel identiek aan de laatste verklaringen uit het tijdperk-Greenspan. De Amerikaanse economie beleeft volgens het FOMC een „robuuste groei”, maar de centrale bankiers waarschuwen voor mogelijke inflatoire druk door stijgende energieprijzen en stijgende groothandelsprijzen. Grote vraag onder analisten is nu wat de Fed onder leiding van Bernanke beschouwt als het „neutrale renteniveau” dat enerzijds de economie niet te zeer afremt en anderzijds niet zo laag is dat het de inflatie aanwakkert.

Met een inflatieniveau (op jaarbasis) van ongeveer 1,8 procent, ligt het „werkniveau” van de basisrente volgens Tilton momenteel rond de 3,0 procent. „Dat is nog betrekkelijk laag en ik kan mij voorstellen dat de Federal Reserve nog wel iets meer ruimte wil creëren voordat men met de verhogingen stopt”, aldus Tilton.

Hoewel de verhoging eigenlijk nauwelijks als een verrassing kwam, reageerde Wall Street toch teleurgesteld. De belangrijkste indexen zoals de Dow-Jonesindex, Standard & Poor’s 500 en de Nasdaqindex zakten, maar op de internationale markt steeg de koers van de dollar.

De toekomst is overigens niet volstrekt probleemloos. De gouverneurs van de centrale bank hebben al eerder hun zorg uitgesproken over mogelijke tegenwind als gevolg van een zwakkere huizenmarkt die in de afgelopen jaren voor velen hét symbool van economische stabiliteit was. Zakt deze sector verder in, dan kan de Fed de reeks renteverhogingen opschorten om de economische groei niet verder af te remmen. Ondanks deze kanttekening zijn de consumenten optimistisch. De index van het consumentenvertrouwen van het researchinstituut Conference Board in New York steeg deze maand tot 107,2 in vergelijking met 102,7 in februari.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer