Binnenland

Digitale grafzerk op de markt

VEENENDAAL - Nabestaanden kunnen binnenkort naast de oude, vertrouwde natuurstenen grafzeker binnenkort ook kiezen voor een roestvrijstalen, digitale zerk.

Binnenlandredactie
29 March 2006 09:30Gewijzigd op 14 November 2020 03:36

Het grafmonument met ingebouwde beeldscherm wordt vrijdag in Zwolle gepresenteerd op de uitvaartbeurs Doodgewoon. Met geavanceerde techniek op zonne-energie kunnen er diverse afbeeldingen worden getoond. „Het stelt de nabestaanden in staat om de mooiste herinneringen aan de overledene op de gedenksteen in leven te houden”, aldus J. Rijksen van de steenhouwerij in Veenendaal die de Digizerk op de markt brengt.Rijksen verwacht veel belangstelling voor de digitale zerk. „Ik krijg positieve reacties uit het gehele land”, zegt hij.

In de roestvrijstalen zerk wordt een 16 inchbeeldscherm verwerkt. Daarop kunnen van binnenuit foto’s en teksten worden geprojecteerd. „Nabestaanden krijgen een afstandsbediening mee waarmee ze het monument aan kunnen zetten. Het scherm draait dan rond en stopt vanzelf na enige tijd.”

Volgens Rijksen komt er geen geluid bij. „Dat zorgt alleen maar voor onrust op de begraafplaats”, zegt hij. Het beeld- en tekstmateriaal wordt door de familie aangeleverd, maar de steenhouwerij zelf bepaalt uiteindelijk wat op het scherm komt en wat niet. „Het kan natuurlijk niet zo zijn dat allerlei kwetsende of shockerende beelden worden vertoond”, aldus de steenhouwer.

Een ander alternatief voor een natuurstenen monument die in Zwolle wordt getoond, is een zerk die op het eerste gezicht niet van natuursteen te onderscheiden is, maar bestaat uit kunststof. De firma in het Drentse Odoorn die dat grafmonument van polyester levert, noemt het „een revolutionair alternatief voor de dure grafsteen.”

Rijksen is echter bang dat het monument van ongeveer 30 kilo „na één keer windkracht 9 ondersteboven ligt.” Ook vraagt hij zich af of het wel echt duurzaam en stootvast is.

Of dat ook geldt voor de Digizerk moet nog blijken. Voor het grafmonument moet wel flink diep in de buidel worden getast. Kost een gemiddelde zerk 2000 euro, voor de digitale equivalent moet minstens het dubbele worden betaald.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer