Zalm wacht met privatisering Schiphol op Eerste Kamer
DEN HAAG (ANP) – Minister Zalm van Financiën wacht met de gedeeltelijk privatisering van Schiphol, totdat de Eerste Kamer zich over het onderwerp heeft gebogen.
Dat heeft hij dinsdag tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer gezegd.Het debat was aangevraagd door het PvdA–Kamerlid Duivensteijn. Hij verweet Zalm de privatisering van Schiphol door te willen zetten zonder te wachten op het oordeel van de Eerste Kamer. De minister ontkende dit en zei pas concrete stappen te ondernemen als ook de Eerste Kamer zich over de verkoop van een minderheidsbelang heeft gebogen.
Het kabinet wil 49 procent van de aandelen in Schiphol verkopen, gedeeltelijk via de beurs en gedeeltelijk onderhands. De Nederlandse Staat heeft 75,8 procent van de luchthaven in handen, Amsterdam bezit 21,8 procent en Rotterdam 2,4 procent.
De Eerste Kamer debatteert 23 mei over het onderwerp. Het gaat dan over een wetsvoorstel dat onder meer een grens stelt aan de tarieven die een geprivatiseerd Schiphol aan luchtvaartmaatschappijen mag vragen. Zalm hoopt dat de Eerste Kamer het voorstel aanneemt.
Pas als de Eerste Kamer het wetsvoorstel heeft behandeld, kan Zalm met de gemeente Amsterdam rond de tafel gaan zitten om over privatisering te praten. Amsterdam moet instemmen met een wijziging van de statuten.
Sommige Kamerleden zeiden niet te verwachten dat het nieuwe bestuur van de hoofdstad, dat mogelijk links wordt, zal instemmen met de privatisering. „Het is aan de gemeente zelf om te bepalen of de aandelen worden verkocht”, zei Zalm hierover. Als Amsterdam besluit niet te verkopen, dan zal de Staat een relatief groter belang van de hand doen.
CDA–Kamerlid Haverkamp tijdens het debat aanvankelijk een harde eis aan het percentage aandelen dat Zalm onderhands plaatst. Hij wilde de garantie dat 20 tot 25 procent aan bijvoorbeeld pensioenfondsen wordt verkocht. De minister wilde die niet geven. Hij is bereid een korting van 5 procent, vergeleken met de opbrengst van een beursgang, te geven op de aandelen die onderhands worden verkocht. Verder gaat hij niet. „Ik ga de aandelen niet verkwanselen”, zei hij. Als de onderhands te plaatsen aandelen te weinig opleveren, gaan ze alsnog naar de beurs. Haverkamp legde zich daarbij neer.