Misdragende marineman wacht ontslag
DEN HAAG (ANP) – Het wangedrag van marinemensen op het fregat de Tjerk Hiddes valt niet te tolereren. Wie daarbij betrokken is geweest wacht ontslag tot en met de commandant toe als hij er van af geweten heeft en er niets aan gedaan heeft.
Dat maakte staatssecretaris Van der Knaap van Defensie dinsdag duidelijk nadat hij door de Tweede Kamer aan de tand was gevoeld over verhalen over aanrandingen en verkrachtingen aan boord van het fragat. De affaire die vorige week in de publiciteit kwam heeft overigens nog niet geleid tot schorsingen. Eerst moet het interne onderzoek zijn afgerond, aldus de bewindsman.Los van het interne onderzoek is een speciale commissie onder leiding van de commissaris van de koningin uit Utrecht Boele Staal belast met een algeheel onderzoek naar misstanden binnen de krijgsmacht. De commissie verwacht eind mei klaar te zijn met het feitelijk onderzoek naar wangedrag op de Tjerk Hiddes en in het najaar te kunnen rapporteren over de situatie binnen alle krijgsmachtonderdelen.
De Commandant van de Strijdkrachten, generaal Berlijn, heeft inmiddels een verbod afgekondigd op het vertonen van pornofilms in publieksruimtes of met met apparatuur van Defensie. Het afspelen van dergelijke films op privé–apparatuur in eigen tijd en op de eigen kamer of tent valt echter niet te verbieden, zei Van der Knaap.
De bewindsman bezint zich nog op maatregelen om het alcoholgebruik bij de marine tegen te gaan. De uitwassen doen zich vooral voor tijdens walverlof op oefeningen of missies. In Afghanistan is drankgebruik tijdens de gehele uitzendduur taboe. Van der Knaap hoopt dat de commissie in haar eindrapportage met voorstellen komt.
Zelf vindt hij het de hoogste tijd voor een stevig debat over de omgangsvormen binnen de krijgsmacht. Die laten volgens hem te wensen over getuige de meer dan vierhonderd klachten die vorig jaar bij vertrouwelijke meldpunten waren binnen gekomen. De ernst van het wangedrag op de Tjerk Hiddes had hem echter volledig verrast.
Van der Knaap hoopt dat het onderzoek de onderste steen boven krijgt. Hij riep ook iedereen op die weet heeft van misstanden bij de krijgsmacht zich te melden bij de commissie en dan vooral de slachtoffers. Zij hoeven volgens de bewindsman niet bang te zijn dat hun vertrouwelijkheid wordt geschonden. „De commissie opereert zelfstandig, zonder tussenkomst van Defensie."