Pleidooi tegen bizarre gevolgen huurliberalisering
DEN HAAG (ANP) – Als het nieuwe huurbeleid van minister Dekker (Volkshuisvesting) doorgaat, zal in 65 procent van de Nederlandse gemeenten meer dan een kwart van de huurwoningen worden geliberaliseerd. Volgens een coalitie van negentien organisaties, waaronder de Woonbond, zou dat reden moeten zijn voor de Tweede Kamer om de huurplannen tegen te houden.
De Kamer buigt zich dinsdag over de plannen en nam enkele uren voor het debat een petitie van de organisaties in ontvangst. Dekker wil de huren van een kwart van de huurwoningen – tegen nu 5 procent – stapsgewijs vrijgeven om de stagnerende woningmarkt open te breken. Volgens de organisaties hebben haar plannen, ondanks recente aanpassingen op aandrang van regeringspartijen CDA en D66, bizarre gevolgen.Gemeenten in de Randstad maar ook daarbuiten gaan daardoor op slot voor woningzoekenden met een laag of bescheiden middeninkomen.
De liberalisering van de huren maakt het verder „onmogelijk” voor de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) om afspraken te maken over het huisvesten van huurders die een geliberaliseerde woning niet kunnen betalen.
Terwijl Utrecht 13 procent geliberaliseerde woningen telt, ligt dat boven de 40 procent voor randgemeenten zoals Doorn en Bunnik. Voor Amsterdam is dat nog „dramatischer”, aldus de coalitie.
De organisaties baseren hun gegevens op een recente brief die de VVD–minister naar de gemeenten heeft gestuurd. Dekker wil volgens hen niet of nauwelijks uitzonderingen maken, alleen voor een enkele centrumgemeente als de gereguleerde voorraad kleiner is dan 65 procent. „Niet–centrumgemeenten vallen daardoor buiten de boot, terwijl de problemen zich juist dààr voordoen”.