Economie

IG Metall begint met werkonderbrekingen over loonconflict

BERLIJN (ANP) – Het conflict tussen de machtige Duitse vakbond IG Metall en werkgeversorganisaties over een loonsverhoging leidt deze week tot werkonderbrekingen in grote delen van Duitsland. Een voorschot werd dinsdag genomen bij de BMW–fabriek in Leipzig, waar ongeveer duizend werknemers het werk tijdelijk neerlegden om te protesteren.

28 March 2006 15:05Gewijzigd op 14 November 2020 03:36

IG Metall eist een loonsverhoging van 5 procent voor alle 3,4 miljoen werknemers in de Duitse elektro– en metaalindustrie voor de komende twaalf maanden. De werkgevers hebben aangegeven eventueel tot een loonsverhoging van 1,2 procent te willen gaan, maar ze hebben nog geen concreet voorstel gedaan. Onderhandelingsronden in verschillende Duitse deelstaten zijn tot nu toe op niets uitgelopen.„Als de werkgevers geen redelijk aanbod willen doen, dan hebben we geen andere keuze dan te zeggen: genoeg is genoeg. Daarom roepen we op tot werkonderbrekingen", aldus IG Metall–voorzitter Jürgen Peters tegen de Duitse televisiezender ZDF. In de nacht van dinsdag op woensdag loopt de zogeheten Friedenspflicht af. Dat is een periode van vier weken na het aflopen van de oude CAO–overeenkomsten, waarin de bonden geen acties mogen ondernemen. In Oost–Duitsland geldt deze regel niet, vandaar de eerdere werkonderbreking in Leipzig.

De nachtploegen bij onder meer de fabrieken van DaimlerChrysler, Ford, Opel en Continental hebben al aangekondigd het werk woensdag in de vroege ochtend tijdelijk te gaan onderbreken. Deze zogeheten waarschuwingsstakingen duren meestal een uur of twee. Donderdag zullen ook duizenden werknemers van DaimlerChrysler in Sindelfingen bij Stuttgart het werk neerleggen, aldus IG Metall. De vakbond kondigde verder aan dat vrijdag ook werkonderbrekingen door werknemers van Aker Yards worden gehouden in de havens van Rostock en Warnemünde.

Vertegenwoordigers van IG Metall en de werkgevers in de deelstaten Baden–Württemberg en Noordrijn–Westfalen gaan op 6 april weer om de tafel zitten voor een nieuwe, vierde onderhandelingsronde. Enkele dagen later zal ook nog worden onderhandeld tussen beide partijen in de deelstaten Hessen, Rijnland–Palts en Saarland. Tot die tijd willen de bonden de druk op de werkgevers via werkonderbrekingen blijven opvoeren. Als de gesprekken dan nog niets hebben opgeleverd, kan na Pasen (16 april) echt gestaakt gaan worden, dreigt IG Metall.

Werknemers in de Duitse publieke sector zijn al acht weken op rij aan het staken omdat ze het niet eens zijn met een geplande onbetaalde verlenging van de werkweek. Ook hebben artsen in twintig Duitse steden acties gevoerd om een hoger loon en betere werkomstandigheden te eisen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer