Binnenland

Ross wil gesprek over gehandicapte jongeren

DEN HAAG (ANP) – Staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) wil samen met gehandicapte jongeren in gesprek met werkgeversvoorzitter B. Wientjes van VNO–NCW en de bewindspersonen van Onderwijs en Sociale Zaken.

28 March 2006 13:48Gewijzigd op 14 November 2020 03:36

Ze hoopt daarbij praktische oplossingen te vinden voor de problemen waar jongeren momenteel op school en op de arbeidsmarkt tegen aan lopen.Ross zei dit dinsdag tijdens een gesprek met jongeren die hadden meegewerkt aan het rapport Jeugd met beperkingen van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Een van de aanbevelingen is dat Ross meer moet investeren in de sociale vaardigheden en netwerken van de jongeren. Niet alleen omdat 47 procent van de verstandelijk gehandicapte jongeren (18 tot 29) geen vrienden heeft, maar ook omdat deze vaardigheden belangrijk zijn om werk te vinden en houden.

Uit het SCP–rapport blijkt dat gehandicapte jongeren nog steeds erg moeilijk werk vinden. Ongeveer 40 procent is werkloos, bij jongeren zonder handicap is dat 20 procent. De meeste gehandicapte jongeren zonder baan zijn laag opgeleid. Opvallend is dat gehandicapte jongeren die een hoge opleiding hebben, niet veel moeilijker aan de slag komen dan hun leeftijdgenoten zonder beperkingen. Maar nog steeds zijn veel instellingen waar ze die opleiding moeten volgen slecht toegankelijk, zei een van hen.

De jongeren hebben niet alleen te maken met vooroordelen. Werkgevers realiseren het zich soms ook niet dat een sollicitant met een rolstoel geen trap kan lopen, vertelde een van hen. Twee jongeren vertelden over werkgevers die wel subsidies of premies opstreken voor het in dienst nemen van een gehandicapte jongere, zonder daar iets voor te doen. Zij vinden de tegemoetkomingen voor de werkgevers te vrijblijvend.

Toch zal je altijd zelf moeten blijven uitleggen wat voor jouw specifiek nodig is en wat je wel en niet kan, constateerde een van hen. Of dat nu over een opleiding gaat of over werk. Zij gaf aan dat persoonlijke begeleiding of een buddy dan best prettig zou zijn.

Volgens de jongeren biedt het speciaal onderwijs wel een veilige omgeving, begrijpelijk onderwijs en meer aandacht. Maar ze krijgen er minder uitdagingen en ontmoeten er minder kinderen zonder beperkingen. Tegelijkertijd is het op een gewone school, met een rugzak met geld voor eventuele aanpassingen ook niet makkelijk. Daar is het risico van pesten groter en is het ook lastiger om mee te komen. Bovendien zijn docenten huiverig voor deze zogenoemde rugzakleerlingen.

Hoewel het kabinet eigenlijk van plan is om het speciaal onderwijs af te schaffen, liet staatssecretaris Ross dinsdag merken dat ook zij het daar nu nog te vroeg voor vindt. Ze wil eerst uitzoeken wat moet gebeuren om het samen naar school gaan te verbeteren.

Nederland telt volgens het SCP naar schatting 90.000 thuiswonende jongeren van zes tot 24 jaar met een lichamelijk en 40.000 thuiswonende verstandelijk gehandicapte jongeren van nul tot negentien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer