Rheinischer Merkur
In de buitenlandse dag- en weekbladen zijn er deze week geen onderwerpen die het nieuws overheersen. Er is niet alleen aandacht voor het antisemitisme in Frankrijk, maar ook voor de lage geboortecijfers in Duitsland.
Al jarenlang waarschuwen Duitse wetenschappers voor een te laag geboortecijfer. Goede raad werd in de wind geslagen, maar nu lijkt Duitsland, volgens het Duitse weekblad Rheinischer Merkur, toch echt een demografisch probleem te krijgen.„Het bevolkingsbeleid moet direct worden veranderd, menen onderzoekers. „Langer afwachten zou catastrofaal kunnen zijn, want de ontwikkeling gaat door, en de problemen worden elke dag groter.” Het zou een eerste aanzet zijn centrale wetten en voorschriften op hun demografische uitwerking te beoordelen. Ook een doelgerichte werving van gekwalificeerde immigranten is nodig. Maar Duitsland heeft vooral een nieuwe bevolkingspolitiek nodig, waarvan de kern het steunen van het gezin is. De politiek aarzelt nog altijd om dat openlijk toe te geven. Want dat zou betekenen dat de Duitsers de consequenties van hun vele geboortebeperkingen onder ogen moeten zien. Bovendien moet er dan afscheid genomen worden van de stelling dat het al dan niet krijgen van kinderen alleen een persoonlijke beslissing is. Het is waar dat de staat geen regels mag voorschrijven over hoe iemand leven moet. Voor een gemeenschap is het echter onbelangrijk nóch onbetekenend of een burger kinderen krijgt of niet.”
International Herald Tribune
De International Herald Tribune brengt een reportage over het antisemitisme in Frankrijk. Verslaggever Craig S. Smith trok de voorsteden van Parijs binnen en stuitte overal op het scheldwoord Jood.
„„De minister van Onderwijs heeft niets gedaan”, zegt Jean-Pierre Obin. Obin is schoolinspecteur en schreef in 2004 een rapport over het antisemitisme in Frankrijk. Het antisemitisme was „alomtegenwoordig” op de 61 scholen die hij had bezocht.
Elke keer dat er een antisemitische aanval is, belooft het ministerie van Binnenlandse Zaken meer veiligheid rond Joodse instellingen. „Meer politie is niet het antwoord, het probleem zit in de hoofden van de mensen”, zegt Marc Djebali, een Joodse woordvoerder. Het verslechterde klimaat heeft ertoe geleid dat alleen het afgelopen jaar al 3300 Franse Joden naar Israël zijn vertrokken.
„Toen onze ouders kwamen, was het hier een paradijs”, zegt Murielle Brami. Haar ouders ontvluchtten jaren geleden de anti-Joodse protesten in Tunesië. Nu vermijdt ze bepaalde wijken, zelfs overdag. Haar zoon verbiedt ze op straat een keppeltje te dragen.”
The Los Angeles Times
De Amerikaanse luitenant-kolonel Tim Maxwell is in Irak gewond geraakt. Nu zit hij in zijn revalidatieproces. In The Los Angeles Times schrijft hij over zijn belevenissen.
„Ik ben een marinier, een luitenant-kolonel. Ik weet alles van oorlog. Ik heb het langer dan twintig jaar gestudeerd. Ik ben zes keer overzee ingezet bij een operatie, waarvan drie keer sinds 9/11. Recentelijk leerde ik ook alles over een ander gedeelte van de oorlog. Ik raakte zwaargewond tijdens een mortieraanval in Irak in oktober 2004. Ik heb een hersenletsel. (…) Een gedeelte van de linkerkant van mijn hersenen is uitgevallen. Hierdoor moet ik opnieuw leren lezen en schrijven. Dat is zwaar; mijn zoontje uit groep 3 leest veel beter dan ik. Dit artikel typen was uitputtend. Maar ik heb ook wat geleerd: wat het is om een gewonde strijder te zijn. We proberen bij ons niet te veel te klagen over wonden. We weten allemaal wel iemand die minder goed af is. (…) Ik, met ’kapotte’ hersenen, ken jongeren met hersenletsel die niet kunnen lopen of praten. We kennen allemaal wel iemand die gestorven is. Het is niet goed om te klagen, we zijn stoere jongens. We komen het wel te boven.”
Der Spiegel
Het Duitse magazine Der Spiegel maakte bekend dat Nederlanders samen met Duitsers de intelligentste Europeanen zijn. Het magazine baseerde dat op een onderzoek uitgevoerd door de universiteit van Ulster in Noord-Ierland. Richard Lynn, die het onderzoek leidde, had een ongewone verklaring voor de resultaten.
„Met een gemiddeld IQ van 107 liggen de Nederlanders volgens het onderzoek samen met de Duitsers voor de Polen (106), de Zweden (104) en de Italianen (102). Met een gemiddeld IQ van 100 liggen de Britten zelf weliswaar achter de kopgroep, maar desondanks zijn ze intelligenter dan de Fransen (94). De Roemenen, de Turken en de Serviërs scoren het slechtst in de test. Richard Lynn ziet de oorzaak van de onderzoeksresultaten liggen in het klimaat: De lage temperaturen in het noorden van Europa leiden volgens de professor tot grotere hersenen. „De mensen in de noordelijke gebieden moesten in het verleden de koude winter overleven, wanneer er een gebrek aan plantaardige voeding was. Daardoor waren ze gedwongen op groot wild te jagen. Dat voedingspatroon had een grote invloed op het IQ. Mensen uit bijvoorbeeld Zuid-Europa verkregen door een vleesarmere voeding minder proteïnen, mineralen en vitaminen. Die zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen”, meent Lynn.”
Samenstelling: Roald Hertog en René Zeeman