Syrische delegatie sprak wel over asielachtergrond
DEN HAAG (ANP) – De asielachtergrond van uitgeprocedeerde Syriërs is in een aantal gevallen wel degelijk ter sprake gekomen tijdens gesprekken die een Syrische overheidsdelegatie onlangs met hen in Nederland voerde. Dat blijkt volgens minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) uit gespreksverslagen van de presentaties die maandag vertrouwelijk naar de Tweede Kamer zijn gestuurd.
Het is volgens haar echter niet altijd vast te stellen op wiens initiatief is gesproken over de vraag of de betrokkene hier asiel had gevraagd. In enkele gevallen was de vreemdeling er zelf over begonnen, in enkele andere gaven ze antwoord op een vraag van de Syrische delegatie, aldus Verdonk. De delegatie mocht zulke vragen stellen, maar de vreemdelingen waren volgens de bewindsvrouw niet verplicht daarop te antwoorden.Op uitnodiging van Nederland ondervroeg de delegatie in februari in totaal 181 Syriërs, officieel om hun identiteit en nationaliteit vast te stellen ten behoeve van hun uitzetting. Na dertien gesprekken waren de medewerkers van de Immigratie– en Naturalisatiedienst (IND) daarbij echter niet meer welkom, omdat de gesprekken volgens de delegatie „stroef" verliepen door hun aanwezigheid.
Van de overige gesprekken heeft de delegatie een en ander aan de IND teruggekoppeld in aanwezigheid van de vreemdeling. De dienst heeft daarvan verslagen gemaakt, maar vervolgens onvoldoende informatie daarover aan de minister doorgegeven. Verdonk zal daarom personele maatregelen nemen tegen IND’ers. Welke dat zijn, kon haar woordvoerder niet zeggen.
De Syriërs waren er niet van op de hoogte dat ze een gesprek zouden hebben met een delegatie van de Syrische overheid. Een informatieblad, dat sinds vorige week in twaalf talen beschikbaar is, moet daar in het vervolg verandering in brengen. Voortaan krijgt elke vreemdeling die zich moet presenteren aan een diplomatieke vertegenwoordiging, informatie over de reden van het gesprek.
Ook in de vordering die betrokkenen krijgen, moet altijd staan wat het doel van de presentatie is. Verdonk heeft de marechaussee en de politie daartoe opdracht gegeven.
Tot het vervolgdebat, dat dinsdag op de agenda staat, zou ze geen uitgeprocedeerde Syriërs gedwongen uitzetten. Voor een langere opschorting is volgens Verdonk geen reden, ook niet in het geval van de ondervraagde Syriërs. Hun asielverzoeken zijn onherroepelijk afgewezen door de IND en de rechter, aldus de minister.