Buitenland

Rivalen Oekraïne vormen samen nieuwe regering

KIEV (ANP) – De hoofdrolspelers van de democratische revolutie in Oekraïne hebben maandag hun rivaliteit ter zijde geschoven. De liberale president Joesjtsjenko en ex–premier Timosjenko, de helden van de Oranje Revolutie eind 2004, willen samen een nieuwe regering vormen na de verkiezingen van zondag.

27 March 2006 19:48Gewijzigd op 14 November 2020 03:36

Door de rijen te sluiten, kunnen zij de Partij van de Regio’s van de pro–Russische Janoekovitsj buiten het kabinet houden. Janoekovitsj, die door de Oranje Revolutie werd onttroond, stevent af op een overwinning bij de parlementsverkiezingen.Zijn oppositiepartij zou op ongeveer 27 procent van de stemmen kunnen rekenen. Het Blok Joelia Timosjenko maakt kans op een tweede plaats met ongeveer 24 procent. Ons Oekraïne van Joesjtsjenko zou derde worden met rond de 16 procent. De definitieve uitslag wordt dinsdag verwacht.

Ruim 60 procent van de bijna 37 miljoen kiezers bracht hun stem uit. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, de Europese Unie en de Verenigde Staten bestempelden de eerste parlementsverkiezingen sinds de revolutie als eerlijk en vrij.

Joesjtsjenko en Timosjenko streven samen met de Socialistische Partij van Oekraïne naar een nieuwe ’oranje coalitie’. De regering kan in het 450 zetels tellend parlement rekenen op de steun van tussen de 230 en 250 parlementariërs, aldus het persbureau Interfax Oekraïne.

Timosjenko geldt als de gedoodverfde premier. Ze was vorig jaar al regeringsleider, totdat ze in september door Joesjtsjenko werd ontslagen.

Volgens de 45–jarige Timosjenko is de nieuwe regering al „zo goed als klaar". Als zo’n nieuwe ’oranje coalitie’ er komt, gaat een omstreden akkoord met buurland Rusland over gasleveranties van de baan, stelde zij beslist.

De overwinning van Janoekovitsj betekent zijn politieke terugkeer, nadat hij een jaar geleden nog was afgeschreven. Hij won de presidentsverkiezingen in september 2004, maar die waren getekend door fraude en corruptie, waarna honderdduizenden Oekraïners de straat opgingen. Het resultaat werd na de felle protesten geannuleerd en de nieuwe presidentsverkiezingen werden glansrijk gewonnen door oppositieleider Joesjtsjenko.

Janoekovitsj zwakte met behulp van Amerikaanse pr–adviseurs zijn pro–Russische en antiwesterse retoriek af. Hij zei de banden met de EU warm te willen houden, maar ook de ontspoorde relatie met Moskou te willen herstellen.

President Joesjtsjenko kon veel van zijn beloftes niet waar maken. Zijn kamp werd verscheurd door twisten en aantijgingen van corruptie, waardoor er geen samenhangend economisch en politiek beleid kon worden gevoerd. Veel functionarissen en bestuurders die zich in 2004 schuldig hadden gemaakt aan verkiezingsfraude en corruptie zitten nog op hun plek.

Toch heeft zijn beleid ook veel vruchten afgeworpen. De persvrijheid is toegenomen en het recht op vrije meningsuiting geldt onverkort. In de voormalige republieken van de Sowjet–Unie is dat eerder uitzondering dan regel. In Brussel heeft Joesjtsjenko zoveel goodwill gekweekt, dat de EU Oekraïne eind 2005 de status van markteconomie heeft verleend, wat de weg naar verdere integratie opent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer