Binnenland

Meeste Antillen–gemeenten voor terugsturen criminelen

ROTTERDAM (ANP) – De meerderheid van de 21 Antillianen–gemeenten is voor het terugsturen van criminele Antillianen. Dordrecht, Groningen en Amsterdam zijn tegen. Dat hebben de gemeenten gezamenlijk in een brief aan minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie laten weten.

27 March 2006 15:18Gewijzigd op 14 November 2020 03:36

De minister heeft de gemeenten gevraagd wat zij van een wet vinden waarin het terugsturen van criminele Antillianen naar de Nederlandse Antillen en Aruba wordt geregeld. Dordrecht is altijd al tegen een dergelijke regeling geweest. „Wij vinden dat er geen onderscheid in burgers mag worden gemaakt. Maar als er een dergelijke wet komt, moeten wij die uitvoeren", zei een woordvoerder maandag.Dordrecht wil niet een grote groep stigmatiseren als dat niet nodig is. De gemeente heeft allerlei maatregelen genomen om te voorkomen dat, vooral jongeren niet afglijden naar het criminele milieu. De groep die zich schuldig maakt aan misdrijven, is in de Zuid–Hollandse gemeente dan ook niet groot, aldus de zegsman.

Groningen is tegen het voorstel, omdat de gemeente Antillianen niet als ’tweederangsburgers’ wil aanmerken. „Wij ontkennen niet dat er zich problemen voordoen onder Antillianen, maar willen daar geen apart beleid voor formuleren. Antillianen zijn gewoon rijksgenoten", aldus een woordvoerster. Groningen pleit voor effectieve aanpak, waarmee zowel op de Antillen zelf als in Nederland problemen voorkomen kunnen worden. De gemeente stuurt hierover deze week nog een brief aan de minister.

Verdonk wil Antilliaanse en Arubaanse jongeren die zich hebben schuldig gemaakt aan een misdrijf, door de rechter kunnen laten terugsturen. Daarbij moet het gaan om ernstige feiten, zoals diefstal, geweldpleging en drugsdelicten. De veroordeelde moet korter dan twee jaar in Nederland zijn.

Het wetsvoorstel omvat ook een terugkeerregeling voor ’kansloze’ Antilliaanse en Arubaanse jongeren, in de leeftijd van 16 tot 24 jaar. Als zij op goed geluk naar Nederland komen zonder zicht op werk of opleiding, bestaat de mogelijkheid dat zij worden teruggestuurd. Voor jongeren die kunnen aantonen dat zij naar Nederland komen voor werk, opleiding, gezinshereniging, vakantie of familiebezoek, geldt de terugkeerregeling niet.

De meerderheid van de 21 gemeenten zien de voorgestelde maatregelen als „een sluitstuk voor beleid dat gericht is op Antilliaanse risicogroepen". Bovendien grijpen zij de wet aan als een „extra instrument" voor een persoonsgerichte aanpak voor politie, justitie en de gemeenten zelf. Zij willen graag de komst van kansloze risicojongeren van de Antillen beperken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer